www.boswachtersblog.nl/ Texel

Engels gras plant van kwelder en tuinwal

22 juni 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Engels gras IMG_3014
Engels gras is een plant uit de strandkruidenfamilie, andere vertegenwoordigers van deze familie in Nederland zijn lamsoor en sinds kort ijle lamsoor. Het zijn altijdgroene planten met rozetten die de schaduw mijden en een dikke wortelstok hebben. Ze hebben zoutklieren op hun bladeren waarmee ze een te veel aan zout kunnen ‘uitzweten’.

Uiterlijk en verspreiding
Engels gras heeft grasachtige bladeren die in een rozet staan. Uit het centrum van dit rozet komt de bloeiwijze omhoog, meestal één per rozet. De bloempjes staan zo dicht bij elkaar dat het wel een bloemhoofdje lijkt. Dit komt ook doordat de buitenste schut bladeren een omwindsel vormen. Deze schutbladeren hebben een groene midden streep, de andere schutbladeren zijn vliezig. De kroonbladeren zijn lichtroze. In de tuin worden meestal verwante soorten met donkere bloemen gebruikt. Engels gras is aan de zeekusten van de koude en gematigde zone van het noordelijk halfrond te vinden. Ook groeit in de Europese berggebieden. In Nederland groeit Engels gras vooral op de Waddeneilanden en minder op andere plaatsen langs de kust. In het binnenland is het soms in bermen te vinden. Op Texel is Engels gras ook op sommige tuinwallen te vinden op de Hoge Berg en nabij De Waal. Droge en zoute omstandigheden hebben voor een deel het zelfde effect op planten.
Engels gras IMG_2997

Groeiplaatsen
In De Slufter is Engels gras meestal niet op de zelfde plek te vinden als lamsoor. Engels gras is vooral te vinden in de zone die alleen bij stormvloed met zeewater wordt overspoeld. Ze hebben hier het voordeel dat het roodzwenkgras dat hier ook wil groeien minder goed tegen tijdelijke hoge zoutconcentraties kan. Ook wordt roodzwenkgras wel gegeten door konijnen, ganzen en vee en het Engels gras niet. Graafwerk van konijnen geeft Engels gras ook plaatsen waar het kan kiemen. Dat gebeurt ook op lage zandduintjes en mierenbulten van de gele weidemier. Maar ook in brakke boezemlanden kan Engels gras groeien. Engels gras is een van de planten die als eerste in bloei staan op de kwelder en bijna altijd zijn er een aantal planten die ook in de nazomer nog een keer in bloei komen.

Bestuiving
Engels gras is voor de bestuiving afhankelijk van insecten waaronder de bloembewonende thrips Haplothrips statices. Zaadvorming treed alleen op na kruisbestuiving. Dat Engels gras op een groeiplaats twee typen planten heeft helpt daarbij. Er zijn planten met gladde stempels en stuifmeel met een relatief grofmazig oppervlak en planten waarvan de stempels uitsteekseltjes hebben en stuifmeel met een fijnmazig oppervlak. Grofmazig stuifmeel hecht alleen op stempels met uitsteeksels en fijnmazige korrels op gladde stempels. De vrucht is een nootje dat samen met de kelk van de plant valt. De kelk kan zo als windvanger en parachute werken om het zaad te verspreiden. De lucht die tussen de haren van de kelkbuis blijft zitten zorgt voor drijfvermogen waardoor verspreiding via het water makkelijker gaat. Er zijn twee soorten motjes waarvan de rupsen alleen op Engels gras en lamsoor leven.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Eiders and mating redshanks at the Slufter on Texel | Dear Kitty. Some blog
    22 juni 2015 om 16:17

    […] Marsh daisy and English scurvy-grass flowers. Marsh daisies on Texel: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog