www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rollebollen in de duinen; zilveren zandbij Andrena argentata in @NPTexel

14 augustus 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Het leven in het duin blijft bestaan dankzij continue voortplanting. Sommige soorten rollebollen daarbij letterlijk door het duin. Op zandige plekken zoals stuifkuilen en onverharde paden is nu de landelijk zeldzame, maar op Texel talrijke zilveren zandbij actief met de eerste fase van de voortplanting. Bij de wilde bijen komen de mannetjes eerder uit dan de vrouwtjes. Ze zijn dan klaar voor de paring wanneer de vrouwtjes verschijnen. Mannen van de zilveren zandbij wachten op de vrouwtjes op plek waar die uit het nest komen en waarschijnlijk hun eigen nest gaan maken. Je kan daar vele tientallen mannen zien rondvliegen of lopen wachten op het uitsluipen van de vrouwen. Ze graven ze soms zelfs tegemoet. Is er een vrouwtje boven de grond, dan volgt de strijd om het partnerschap. Er kan dan een kluwen van bijen ontstaan, die letterlijk over de grond kan rollen; een paringsbal. Nestelen ze op een helling dan kan zo’n bal meters naar beneden rollen. De mannetjes zijn 8-9mm lang en de vrouwtjes 9-11mm. Een verplaatsing van 3m is dan een heel eind.
De zilveren zandbij heeft geen vaste voedselplant, maar in de duinen van Texel is de talrijk aanwezige struikhei waarschijnlijk de belangrijkste voedselplant. Er is een voorjaars en een zomer generatie in Nederland, maar op Texel lijken ze maar in één generatie te leven in de zomer. Iets wat ook uit Engeland bekend is, in Limburg lijkt juist de zomergeneratie te ontbreken. Een andere bij kan nu ook talrijk aanwezig zijn op vergelijkbare plekken, de heizijdebij. Deze soort is volledig afhankelijk van struikheide, in ieder geval voor de stuifmeel die nodig is als voedsel voor de larven. Die wordt gemengd met nectar, waarvan ook de volwassen dieren leven.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
  15 augustus 2015 om 08:23

  bedankt, ik pas het aan,

  vriendelijke groet Erik van der Spek

 • caroline
  14 augustus 2015 om 22:53

  Beste Erik,

  Ik geniet altijd erg van jouw informatie! Bijna … bijna zou ik mijn angst voor bijen en wespen zelfs kwijtraken!

  Zelf schrijf ik ook stukjes (van heel andere aard trouwens), en ben altijd blij als mensen me op een vergissing wijzen.

  In jouw stukje staat ergens in t midden ’te gemoed’ ipv tegemoet. Misschien fijn om te weten.

  Bedankt voor je up-dates en
  Vr. Groet,
  Caroline

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 • Ant carrying bee, video | Dear Kitty. Some blog
  14 augustus 2015 om 21:31

  […] Andrena argentata bees on Texel island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog