www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bakhuis Hoeve Dorpzicht is gerestaureerd

12 september 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

De trotse restaurateurs, Willem Houwing, Jacob Hollander en eigenaar Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel en boswachter Edwin van Egmond voor het onlangs opgeleverde bakhuis.
De trotse restaurateurs, Willem Houwing, Jacob Hollander en eigenaar Dennis Beumkes van Bouw- en Timmerbedrijf Texel en boswachter Edwin van Egmond voor het onlangs opgeleverde bakhuis.
open monumentendag-logoMidden in de polder Eierland, naast Hoeve Dorpszicht, staat het onlangs gerestaureerde bakhuisje er weer in volle glorie bij. Het bakhuisje hoort bij de voormalige Rentmeesterswoning van de Polder Eierland in De Cocksdorp en verkeerde in zeer slechte toestand. Op Texel zijn bijna alle bakhuizen verdwenen, maar in deze was zelfs de oven nog aanwezig. Alle reden voor Staatsbosbeheer om het bakhuis te restaureren en het resultaat kunt u nu bewonderen.

Bakhuizen
Bakhuizen waren vroeger een algemeen goed in Nederland. In de bakoven bakten gezinnen vaak één maal in de week brood. De oven werd van binnen warm gestookt op takkenbossen, turf of andere brandstof totdat de stenen wit waren van de hitte. Daarna werd het as verwijderd met de zogenaamde loet of rakelijzer om daar vervolgens de broden in te bakken. Soms werd de bakoven gedeeld met buren of de gemeenschap, maar in veel gevallen had iedere boerderij een eigen bakoven. Een bakhuis stond in de meeste gevallen los van het woonhuis. Dit werd gedaan om het afbranden van het woonhuis te voorkomen, mocht er brand uitbreken in de oven. Tegenwoordig zijn er veel bakhuizen verdwenen. In veel gevallen zijn ze gesloopt of fungeren ze als fietsenschuurtje.

Het Texels bakhuisje
Op Texel zijn er maar een aantal bakhuizen gespaard gebleven, waaronder het bakhuis van Hoeve Dorpszicht. Dit bakhuis is uniek voor Texel omdat alleen hier nog een bakoven aanwezig is. Het bakhuis is ouder dan het bijbehorende woonhuis. De voormalige rentmeesterswoning dateert uit 1826 en is in het verleden afgebrand en opnieuw opgebouwd waarbij het bakhuis gespaard is gebleven. In de loop van de tijd verloor het bakhuis zijn functie en heeft het dienst gedaan als schuurtje. Toen ook deze functie verdween, begon het steeds verder in verval te raken, tot er in 2014 is besloten het bakhuis een tweede leven te geven.

Boswachter Edwin van Egmond voor de bakoven
Boswachter Edwin van Egmond voor de bakoven

Volledig gerestaureerd
Vanuit Staatsbosbeheer was Edwin van Egmond de trekker van de restauratie. Door het ontbreken van bouwtekeningen van het bakhuis, is er met behulp van Wilma Eelman, verbonden aan de Historische Vereniging en het Cultuurhistorisch Museum Texel, een historisch onderzoek verricht naar soortgelijke bakhuisjes in Nederland om het zo zoveel mogelijk in originele staat terug te brengen. Tijdens de restauratie is er alleen gebruik gemaakt van historische materialen. Het dak is teruggebracht in zijn oorspronkelijke richting met bijbehorende grijsblauwe dakpannen en de schoorsteen is in ere hersteld, voorzien van een authentiek muizentrappetje. De muren zijn opnieuw gevoegd en het gebouwtje heeft nieuwe kozijnen met originele klapraampjes gekregen. De restauratie werd uitgevoerd, tegen gereduceerd tarief, door Willem Houwing en Jacob Hollander van Bouw- en Timmerbedrijf Texel. De stenen en pannen zijn gesponsord door Jan Booy Rienks en Henk Broekman.

Laurens Bonekamp, boswachter Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

 • TEXELKUNST Angelina Stiehl
  12 september 2015 om 12:37

  Goedemiddag Laurens,

  het is vandaag open monumentendag.

  Er staat onderin nog 12 oktober ipv 12 september.

  Groeten vanaf TEXELKUNST,

  Angelina Stiehl – van der Vliet

  06-14705010

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog