www.boswachtersblog.nl/ Texel

Controle in Nationaal Park Duinen van Texel samen met collega’s van RNH

29 november 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vanochtend heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met collega’s van Recreatie Noord-Holland een controle uitgevoerd op het naleven van de toegangsregels in het Nationaal Park Duinen van Texel. In het bijzonder is aandacht besteed op het naleven ven de gedragscode mountainbiken.

Gezien is dat een groep mountainbikers via het wandelpad het Minpad over de Fonteinsnol reed, jammer genoeg lukte het niet om hen staande te houden. Op twee plaatsen konden mountainbikers worden aangesproken waarvan we zagen dat ze zich zeer waarschijnlijk niet aan de regels hielden. Zij zijn hierop aangesproken en beloofden beterschap. Ook zijn vier wandelaars aangesproken die in het bos gebruik maakten van een zogenaamd olifantenpad, een pad dat door illegaal gebruik ontstaat. Deze paden zorgen voor een nog grote versnippering van het bos, er is al bijna 200m pad per hectare, wat de rust van vogels zoals op dit moment de houtsnip verstoord.

Verse sporen van mountainbikers zijn aangetroffen op wandelpaden in De Bollekamer en op het deel van de rondwandeling Bleekersvallei dat door de bosrand loopt. Dat laatste pad is zo smal dat dit bij een ontmoeting met wandelaars snel tot een conflictsituatie leidt. Ook is een wandelaar met loslopende honden op de mountainbikeroute hierop aangesproken. Alleen wederzijds ruimte aan elkaar geven maakt het voor iedereen gezellig in het bos. Veel wandelaars die we spraken gaven aan blij te zijn met dit extra toezicht, het wordt dan ook herhaald. Dit is mede mogelijk dankzij een bijdrage van het Nationaal Park Duinen van Texel. Ondertussen wordt er hard gewerkt, door het bestuur van Wielersport Texel met steun van Staatsbosbeheer en Nationaal Park Duinen van Texel, aan het realiseren van de gewenste uitbreiding van de mountainbike route.

Gedragscode Mountainbiken
– Fiets alleen daar waar het is toegestaan
– Respecteer de natuur: plant én dier
– Fiets in kleine groepjes
– Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk
– Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets
– Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond
– Maak geen onnodig lawaai
– Laat geen afval achter

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Natuurliefhebber
  30 november 2015 om 21:27

  Misschien elkaar wat ruimte geven.! Verdraagzaamheid naar elkaar kan ook geen kwaad. Mountainbikers genieten ook van de natuur. Er zijn ook mtb ers die vriendelijk groeten en zachtjes passeren. Mooi om te zien dat dat ook kan.
  En de 8 km is echt te kort lijkt mij.

  Beter is om het mtb en vrij te geven tot bv 11 uur. Wandelaars informeren hierover

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   1 december 2015 om 15:34

   Wederzijdse verdraagzaamheid is zeker wenselijk het is jammer genoeg een maatschappelijk gegeven dat dit sterk is afgenomen. Tijdens een discussie over het tot 10.30 toestaan op brede paden in het bos, bleek er op Texel geen draagvlak voor te zijn buiten de groep mountainbikers. (Dit is de regel die in NH (nog) bij PWN geldt.) Vertrouwen dat hier gepast gebruik van gemaakt zal worden ontbreekt nog. Dat mountainbikers elkaar aanspreken op naleving van de gedragscode is dringend gewenst om de kans op extra speelruimte te laten ontstaan.

 • Rare flowers saved on Texel island | Dear Kitty. Some blog
  29 november 2015 om 20:10

  […] with dark yellow-orange flowers threatened to suffocate under large bushes of Japanese rose. The Forestry Commission has now put a stop to […]

 • J. Bakker
  29 november 2015 om 19:35

  Goed gedaan. Afgelopen zomer een groepje fietsers gezien die bij de Muykeet hun fietsen door het poortje probeerden te krijgen of over het hek tilden. Ze zeiden dat het was toegestaan. Vervelende situatie.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   30 november 2015 om 08:10

   Via het Slag door De Nederlanden mag inderdaad gefietst worden en dan via het pad door de Slufterbollen naar het strand. We gaan de markering die dit aangeeft vervangen zodat dit duidelijker zichtbaar is.

 • Blewbird
  29 november 2015 om 18:28

  Fijn/eindelijk. Ik heb er al vaker op gewezen. Op het Bollekamerpad kom ik regelmatig mountainbikers tegen. Agressief volkje, zeker als je hen aanspreekt op hun gedrag. En wat bedoel je met ‘fiets in kleine groepjes’, want dat doen ze juist meestal.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   30 november 2015 om 08:12

   Hoe groter de groep, hoe meer kans dat er onjuist richting andere recreanten wordt opgetreden. Deze gedragsregel wordt gelukkig meestal nageleefd, nu de overige nog.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog