www.boswachtersblog.nl/ Texel

Houd rekening met de natuur

6 mei 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Niet naar de sportschool, uit eten, een hand geven of een terrasje pakken. De kleine dingen die altijd zo vanzelfsprekend waren kunnen ineens niet meer. Juist nu waarderen we de ruimte die we hebben op het eiland. Uitwaaien op het strand, hardlopen in de duinen of een rondje met de hond in het bos kan gelukkig nog wel. Maar ook dit is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Om de Texelse natuurgebieden open te houden voor iedereen is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar en de omgeving.

Staatsbosbeheer collega’s in Noord Brabant hebben vorige week ervaren hoe kwetsbaar de natuur is. Een grote natuurbrand verwoestte daar ruim 800 hectare van natuurgebied de Deurnese Peel. Dat lijkt ver weg, maar ook op Texel is de kans op natuurbrand reëel. Vanwege de aanhoudende droogte heeft de gemeente Texel een rook- en stookverbod ingesteld in natuurgebieden op het eiland. Je mag in en rondom deze gebieden niet roken en er geldt een stookverbod; open vuur is verboden. De barbecues op de barbecueplaats kunnen daarom tijdelijk niet gebruikt worden.

Brand op Texel in 2009

Oog voor de natuur

Niet alleen de droogte vormt een gevaar voor de unieke flora en fauna op het eiland. Buiten is het nu mooier dan ooit, tegelijkertijd is het voor de natuur de meest kwetsbare periode van het jaar. Tijdens het broedseizoen is rust en ruimte essentieel voor de vogels die hier broeden, waaronder soorten die zeldzaam en bedreigd zijn. Het is stil op het eiland maar dit betekent niet dat er ineens meer kan en mag. Buiten gaat alles verder en juist nu is de natuur extra gevoelig voor verstoring. Blijf op de paden en respecteer de afgesloten routes. Honden mogen mee; meestal aangelijnd en altijd bij jou op het pad.

Oog voor elkaar

Net als dat we rekening houden met de natuur is het nu belangrijk om rekening te houden met elkaar, ook buiten. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen kan blijven genieten van de lente op Texel. Of je dit doet op de mountainbike, wandelend of te paard. Houd 1,5 meter afstand. Stap even opzij als je iemand tegenkomt op een smal pad. Vermijd drukke plekken en respecteer de regels, zo voorkom je schade aan de natuur en hinder voor andere bezoekers.

reageren

geef een reactie

 • fam. Blom
  12 mei 2020 om 15:55

  Beste boswachter ,
  Vandaag eindelijk weer naar de Hors , via marinebasis pad. Zouden struinwandeling houden langs de zee naar de punt aan de Razende Bol kant . Maar nee , afgezet met touwen, zee onbereikbaar. zoals elk jaar het geval is, maar nu hebben jullie wel een heel groot deel van de Hors afgezet. Waarom? Hoe lang duurt dit?afzetting is veel te groot. Er bestaan ook nog natuurminnende mensen in dit land. Zo verspillen jullie de goodwil. Er wordt veel over geklaagd op Texel. Waarom zou ik nog lid willen wezen van deze organisatie? texel 12-5-2020

  • asprenkeling
   14 mei 2020 om 15:09

   Beste fam. Blom,

   Het stuk dat we afzetten op de Hors (voor strandbroeders die bijna nergens in Nederland nog terecht kunnen) is elk jaar anders. We kiezen de locatie waarvan wij inschatten dat het de meeste kans heeft als broedlocatie. Naar aanleiding van o.a. uw reactie en nieuwe inzichten is er in het afgezette stuk een doorgang gemaakt zodat wandelaars vanaf paal 5 door kunnen steken naar de zee. We hopen er hiermee voor te zorgen dat recreanten de afzetting respecteren, zo geven we samen strandbroeders een kans.

   Vriendelijke groet,

   Anna

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   14 mei 2020 om 15:09

   Beste fam. Blom,

   Het stuk dat we afzetten op de Hors (voor strandbroeders die bijna nergens in Nederland nog terecht kunnen) is elk jaar anders. We kiezen de locatie waarvan wij inschatten dat het de meeste kans heeft als broedlocatie. Naar aanleiding van o.a. uw reactie en nieuwe inzichten is er in het afgezette stuk een doorgang gemaakt zodat wandelaars vanaf paal 5 door kunnen steken naar de zee. We hopen er hiermee voor te zorgen dat recreanten de afzetting respecteren, zo geven we samen strandbroeders een kans.

   Vriendelijke groet,

   Anna

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog