www.boswachtersblog.nl/ Texel

Stengelslankmier, nieuwe soort voor Texel. Eindelijk te noorden van Callantsoog gevonden.

1 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

AntWeb.org image of Order:Hymenoptera Family:Formicidae Genus:Temnothorax Species:Temnothorax albipennis Specimen:casent0173192 View:profile

In de Westerduinen vond ik bij insektenonderzoek van de zomer in de bosrand een heel klein miertje, het blijkt een stengelslankmier een soort die nog niet eerder op Texel is gevonden. Het was een gevleugeld vrouwtje. Peter Boer uit Bergen NH een mierendeskundige heeft het dier op naam gebracht. Deze soort is in Nederland alleen in de duinen is gevonden vanaf Voorne en ondanks veel zoeken nog niet noordelijker dan in het Zwanenwater. De dichtheid aan nesten kan hier erg hoog zijn.

Stengelslankmier

De stengelslankmier is een van de dwergslankmieren, alle soorten maken hun nest in erg kleine ruimtes. Voor al niet te groot, maar ook niet te kleine ruimtes. De stengelslankmier heeft haar nest ook in holle stengels. Zoals in stengels van de hondstong wat reden is voor de Nederlandse soortnaam. Maar ook holle eikels en andere stengels worden gebruikt. In één stengel kunnen twee volken huizen, die dan gescheiden ruimtes hebben. Maar ook kan een volk verspreid over drie holle eikels wonen. Ook dode helmpollen, uitgeholde duindoorntakken en holle heidestengels kunnen gebruikt worden voor het nest.

De werksters zijn 2,4-3mm lang en geel of geelrood van kleur, mannetjes zijn ongeveer even lang en koninginnen 3,5-4,5mm lang. Een volk bestaat uit 50-100 werksters

AntWeb.org image of Order:Hymenoptera Family:Formicidae Genus:Temnothorax Species:Temnothorax albipennis Specimen:casent0173192 View:head

Verhuizen

Dwergslankmieren sturen verkenners uit wanneer ze een nieuwe nestplek zoeken, wat vaak meerdere keren per jaar gebeurd. Ze zijn goed instaat om in het donker in te schatten of een ruimte voldoet. Het gaat dan vooral om de vloeroppervlakte en niet om de inhoud. Tijdens het rondlopen leggen ze een geurspoor uit, wanneer ze een eerder spoor kruisen kunnen ze de kruispunten onthouden en vanuit hun geheugen de oppervlakte bepalen. Ze jagen op kleine geleedpotigen en eten ook plantensappen en honingdauw.

 

Meer informatie over mieren vindt je op http://www.nlmieren.nl

 

illustratie: https://www.antweb.org/bigPicture.do?name=casent0173192&shot=p&number=1

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog