www.boswachtersblog.nl/ Texel

Tuinwal bouwen en insectenreservaat beheren op de Hoge Berg Texel door vrijwilligers, hulp is welkom.

21 maart 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
tuinwal, Hoge Berg

Elk voorjaar komt de werkgroep Kwadijkervlot uit Purmerend een weekend op Texel tuinwal bouwen en insectenreservaat beheren, hulp is daarbij van harte welkom. Er wordt gewerkt op de Hoge Berg, op 25 en 26 maart 2017. Deze werkgroep komt al voor het zeventiende jaar helpen bij het behoud van dit bijzondere stukje Texel.

 Tuinwal

Op zaterdag 25 maart zijn ze vanaf 9.30 uur bezig met het voor Staatsbosbeheer herstellen van een tuinwal op de Hoge Berg. Dit gebeurt rond een weiland langs het Middenwegje nabij de Zuidhaffel. Een verweerd stuk tuinwal wordt van nieuwe lagen zoden voorzien. Voor zover de huidige dekzode rijk is aan bloeiende planten wordt deze apart gezet en opnieuw als dekzode gebruikt om deze voor insecten belangrijke bloemen te behouden. Voor geïnteresseerden is dit een uitgelezen kans om te leren hoe je deze typisch Texelse perceelsscheiding aanlegt. Vanaf 11.00 uur komen ook de jeugdgroepen Skarrelaars en Struuners van IVN Texel helpen bij het tuinwalbouwen.

Zandkuil

Zondag 26 maart is de groep van 10.00 – 14.00 bezig met het onderhoud voor Natuurmonumenten van het insectenreservaat De Zandkuil aan het Doolhof. Er wordt gehooid en boompjes en struiken uitgestoken om het bloemrijke heischrale grasland in stand te houden. Ook worden er stukjes geplagd en steilkantjes gemaakt om voor de graafbijen en graafwespen, maar ook mierenleeuwen nestgelegenheid te maken. In 1985 heeft de Zandkuil een grote opknapbeurt gehad wilde bijen en graafwespen reageerden hier zo goed op dat in 1998 nog een stuk van de Zandkuil is opgeknapt. De werkgroep verzorgt vanaf 2001 het onderhoud in de Zandkuil om deze klaar te maken voor het nieuwe graafbijen- en graafwespenseizoen.

Bijenhotel

Ook worden de bijenhotels bij Stayokay en de Zandkuil opgeknapt. Vraag gerust om informatie aan degenen die dit doen, wanneer uw wilt weten of dit iets is voor uw eigen tuin. Wie wil meehelpen of vragen heeft is welkom.

De werkgroep is gedurende het hele jaar actief met het beheer van natuurgebieden van Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap en besteed de vrijwilligersvergoeding aangevuld met bijdragen van Stayokay en TESO aan het werken op Texel.

https://www.boswachtersblog.nl/texel/2015/03/28/vrijwilligers-uit-purmerend-e-o-restaureren-tuinwal-hoge-berg-op-texel/

https://www.boswachtersblog.nl/texel/2015/04/13/tuinwallen-kenmerkend-voor-hoge-land-van-texel/

reageren

geef een reactie

  • Bakker
    3 februari 2022 om 13:47

    Is het geen flitsend idee om in de aan te leggen tuinwallen voortaan buisjes in te graven zodat egels(of ander wild spul) geen kilometers meer om hoeven te lopen? Ik woon in een omgeving waar elke zichzelf respecterende overkanter zich Texelaar wil wanen en dan zo’n Berlijnse Muur(voor de beestjes) op zijn stuk grond wil. Heb hier al heel wat egels gezien die geen kant uit konden ’s avonds, die letterlijk strandden tegen zo’n tuinwal en tussen tuinwal en schapengaas vast bleven zitten met hun stekels. Misschien heb je er daarom hier ook niet meer zoveel. Platgereden kwam ik ze nog wel eens tegen als een feestmaal voor de krioelende maden.
    Bij project Utopia zijn in de heining naar de dijk+zee ook plastic pijpstukken geplaatst voor het loslopende wild.
    Tismaareenideetje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog