www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texel scoort hoog in Noord-Holland bij bezoekersonderzoek natuur- recreatiegebieden Noord-Holland

30 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, wandelaars, Texel

Texel als geheel krijgt een 8,2 en bos en duin op Texel zelfs 8,3. De provincie Noord-Holland en de terreinbeherende organisaties hebben in 2016 een bezoekersonderzoek natuur- en recreatiegebieden laten uitvoeren. Van 65 gebieden die belangrijk zijn voor de openluchtrecreatie in Noord-Holland door NBTC-NIPO Research bekeken hoe inwoners van Nederland deze gebieden bezochten en waardeerden. Zeker voor Texel ontbreekt de belangrijke component van de buitenlandse bezoekers. Deze onderzoeksmethode is eerder al in ander provincies gebruikt.

Texel scoort goed

Met het belangrijkste cijfer, de tevredenheid van de bezoekers scoort ‘Texel bos en duin’ het hoogste in Noord-Holland: 8,3. Het ‘Strand Texel’ en de ‘Waddendijk en Polder van Texel’ scoren 8,2 en delen de tweede plaats met het strand van Berg/Egmond/Schoorl. Het gemiddelde voor Noord-Holland is 7,8. Texel kan trost zijn op deze waardering.

Het strand van Texel kende in 2016 925.000 unieke bezoekers uit Nederland, goed voor 1,5-2 miljoen bezoeken. Het Nationaal Park Duinen van Texel kende 846.000 unieke bezoekers met ook 1,5-2 miljoen bezoeken. De Waddendijk en de polders hadden 647.000 unieke bezoekers met 1-1,5 miljoen bezoeken.

Het strand van Bloemendaal-Zandvoort bijna 1,5 miljoen bezoekers met 4-6 miljoen bezoeken is het best bezocht. De hoge bezoekers aantallen gaan op Texel samen met een lage bezoekdichtheid; minder dan 500 bezoeken per hectare. De drukste gebieden in Noord-Holland kregen meer dan 10.000 bezoeken per hectare.

 

Wie zijn bezoekers Texel?

De onderzochte Nederlandse bezoekers van Texel zijn iets vaker vrouw (53%) dan man. Vaak 45% ouder dan 55 en de leeftijdsgroep 18-34 is met 7% onder vertegenwoordigd. 47% van de bezoekers komt uit Noord-Holland. Mensen met de leefstijl uitbundig zijn met 34% ruim vertegenwoordigd en met de leefstijl creatief & inspirerend met 7% minder vertegenwoordigd dan gemiddeld. Ook op Texel komen de meeste mensen (49%) per auto of ander motorvoertuig naar het gebied.

Wat doen de bezoekers van bos en duin?

Bezoekers ondernemen vaak meerdere activiteiten per bezoek 80% van de bezoekers wandelt tijdens een bezoek, dit is veruit de belangrijkste activiteit. 36% rijdt op een toerfiets, waarvan bijna de helft (16%) op een elektrische. Een klein aantal mountainbiked (4%) of rijdt op de racefiets (1%).  29% gaat tijdens een bezoek ook bij een horecagelegenheid langs. 49% van de bezoekers komt om te genieten van natuur en landschap en 26% omdat het er rustig is. De frisse neus halen (38%) en gezellig met vrienden/familie op stap (35%) zijn ook belangrijke bezoekmotieven.

Ook interessant zijn de opmerkingen die mensen maken wanneer ze op onderdelen een relatieve lage score geven. Een aandachtspunt is dan de capaciteit en kwaliteit van fietspaden en ook wel andere voorzieningen. Ook vonden mensen het tijdens hun bezoek te druk of niet schoon genoeg op het strand. Terwijl anderen rust en een schoon strand juist als reden voor een hoge waardering opgaven.

 

Economisch belang

Gemiddelde besteding per persoon per bezoek is op Texel (16,78) en het hoogst in Duinen en bos van Texel € 18,12. In Noord-Holland is dit alleen op de strand van Bergen/Egmond/Schoorl hoger (€ 19,51). Hiermee wordt op Texel een omzet gegenereerd van circa € 75,5 miljoen.

Je vind de PDF in het nieuwsbericht op staatsbosbeheer.nl

Gemiddelde voor alle terreinen in Noord-Holland

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog