www.boswachtersblog.nl/ Texel

‘Oudste’ boom van Texel omgewaaid langs Rozendijk

19 maart 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel

De omgewaaide Corsicaanse Den langs de Rozendijk op Texel

Afgelopen weekend is een prachtige Corsicaanse Den omgewaaid langs het fietspad aan de Rozendijk. Deze 'oudste' boom hoorde bij de eerste bomen die op het eiland werden geplant in 1898.

‘Oudste’ boom van Texel

De Den is dus ruim 120 jaar oud en is geplant toen op Texel werd begonnen met het aanleggen van het bos De Dennen. De ‘woeste gronden’ moesten geld gaan opbrengen en dat gebeurde door er hout te gaan telen. De boom is in 1895 gezaaid bij een kwekerij op het eiland en in 1898 geplant op zijn plek langs de Rozendijk bij ’t Huussie van Miggel. De Corsicaan is nooit gekapt voor de houtproductie en heeft de ontwikkeling van De Dennen naar recreatiebos en later natuurbos meegemaakt.

De omgewaaide Corsicaanse Den langs het fietspad aan de Rozendijk op Texel

Schuilplaats voor leven

Staatsbosbeheer laat de oude boom liggen, omdat het een prachtige schuilplaats is voor allerlei dieren en insecten. Hij is keurig langs het fietspad gevallen, dus fietsers kunnen het pad langs de Rozendijk richting Jan Ayeslag gewoon gebruiken.

Bosonderhoud in De Dennen in 2018/19 wordt voorbereid

 

reageren

geef een reactie

  • Jasper
    19 augustus 2018 om 16:59

    Zonde ik heb er nog een video van toen hij nog overeind stond

  • J.P. Gehem
    21 maart 2018 om 10:49

    Toch een betreurenswaardig verlies. Het was toch een monumentaal exemplaar -ik ken de boom, al was dat niet doordat de boom er al sinds de 19e eeuw stond- en al even indrukwekkend. Maar goed, hij zal dus nog wel heel lang mee kunnen in z’n liggende positie.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog