www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bosonderhoud in De Dennen op Texel voor een sterk en veilig bos

5 juli 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Gebleste boom De Dennen

Meer licht op de grond zorgt ervoor dat zaden kunnen ontkiemen.

Komende winter wordt er gedund in De Dennen. In dit blog leggen we uit waarom dit bosonderhoud belangrijk is.

Waarom wordt er gedund in De Dennen?

Onderhoud in bos De Dennen is belangrijk om het oorspronkelijke productiebos gezond en gevarieerd te houden en toekomstbestendig te maken. Er worden bomen weggehaald om jonge bomen de kans te geven om te groeien, zodat er straks een nieuwe generatie bos klaarstaat. Blijvende bomen krijgen meer ruimte om gezond groter te worden.

Daarnaast wordt het bos (brand)veiliger. Brandsingels beperken de kans op onherstelbare schade door brand. Deze singels bestaan uit loofhout. Ze vormen een natuurlijke versperring voor vuur dat zich via brandgevoelige naaldbomen snel kan verspreiden. Door onveilige bomen langs fiets- en wandelpaden weg te halen blijft het bos een veilige plek voor iedereen.

Waarom is een gevarieerd bos belangrijk?

De Dennen is vanaf 1898 speciaal voor de productie van hout aangelegd. Het bos bestond vooral uit naaldbomen van dezelfde leeftijd. Zo’n bos is eentonig, kwetsbaar voor storm en brand en arm aan planten- en diersoorten. Staatsbosbeheer wil een natuurlijker bos stimuleren met een variatie aan bomen van verschillende leeftijden en soorten. Op die manier is het bos minder vatbaar voor ziektes en biedt het een goed onderkomen aan verschillende vogels, zoogdieren, insecten, bomen, planten en paddenstoelen.

De Dennen
Gevarieerd bos De Dennen

Levert het dunnen geld op?

De opbrengst van het hout dekt zeer waarschijnlijk de kosten van de dunning niet. Het onderhoud levert Staatsbosbeheer Texel dus geen geld op.

Wat gebeurt er met het hout?

Het hout heeft verschillende bestemmingen, de kwaliteit van de boom bepaalt de bestemming. Het kan worden gebruikt als:

 • Zaag- en verpakkingshout
 • Industriehout (vezel en plaatmateriaal)
 • Haardhout

Hoeveel bomen worden er weggehaald?

Er worden komende winter 4100 bomen weggehaald, dat is zo’n 3000 m3. Het gaat om delen van het bos waar tijdens de vorige dunningen in 2012 en 2008 niets is gebeurd. De totale hoeveelheid hout in De Dennen is ongeveer 100.000 m3. Per jaar komt daar 5.000 m3 bij, het bos groeit dus.

Hoe blijf ik op de hoogte van de werkzaamheden?

Abonneer je op het boswachtersblog of volg @boswachtererik op Twitter.

Ruim dunnen maakte einde aan bossterven op Texel

reageren

geef een reactie

 • Ruud
  4 januari 2024 om 19:40

  STOP DIRECT HET KAPPEN VAN DE BOMEN.
  IK EN AL MIJN FACEBOOK VRIENDEN ZIJN WOEDEND.

 • Ruud
  4 januari 2024 om 19:30

  In een woord, verschrikkelijk.
  Als de bomen in z’n totaliteit verdwenen zijn dan zijn wij ook verdwenen.
  Dan is het voor ons einde vakantie op Texel.

 • Anna Knol
  14 maart 2019 om 12:20

  Al ruim 30 jaar komen wij meerdere keren per jaar op het prachtige eiland Texel.
  Voornamelijk om te genieten van een heerlijke bos of strandwandeling.
  De laatste jaren is een boswandeling al niet zo fijn meer, je word kompleet van de sokken gereden door de mountainbikers. En nu ook nog een kap van 4100 bomen.
  Vraag me toch echt af waarom jullie de natuur op dit prachtige eiland zo vernielen.

 • Jannie
  11 maart 2019 om 11:09

  De Boswachters zouden ook eens verder moeten kijken dan hun eigen belangen. Het bos helpt stormen op te vangen water vast te houden en heeft zoveel wijsheid en compassie in zich, en dan zijn er ook nog de dieren die afhankelijk zijn van deze bomen… Het kappen van al deze mooie natuur heeft heel wat meer voeten in de aarde dan zij doen voorkomen. Ik hoop dat de boswachters liefde voor de aarde krijgen, deze heeft het zo nodig om ons hier te kunnen laten leven.

  • Ben Dirksen
   11 maart 2019 om 17:32

   waar is SBB (Staats Wanbeheer) in gods naam mee bezig?

 • Maria
  20 oktober 2018 om 15:31

  SBB is doorgeslagen. Haardhout is ook niet best. We zijn de verkeerde weg in geslagen. Verbranden van hout leverd veel CO2 op en fijnstof . Ik ben blij dat ik nog geen COPD heb of astma. Deze mensen hebben het niet best met die haarden die maar branden. Het hout gaat trouwens ook naar de biomassa centrales. Slechte zaak. En straks weten ze niet hoe snelle weer dennen moeten planten. Het beleid moet aangepast worden en eerst maar eens wachten wat de regering nu aan het klimaatakkord gaat doen

 • Bob
  20 oktober 2018 om 14:36

  Veiligheid?? Ik ken De Dennen al vanaf mijn geboorte in 1954 en ik heb me nog nooit onveilig gevoeld in De Dennen, waar ik als klein kind dagelijks speelde en later toen ik wat groter werd regelmatig doorheen wandelde. Nog nooit een onveilig gevoel gehad in al die 64 jaar en opeens lees ik dat De Dennen veiliger moeten. De grootste onzin wordt hier verkondigd om bomen om te hakken voor de verkoop aan een zgn. Eco-centrale. Blijkbaar beseft SBB niet dat een rechtopstaande levende boom veel meer voor de natuur en het milieu; immers bomen vangen CO2 en fijnstof uit de lucht en die stoffen willen we juist met het Klimaatplan gaan verminderen in de lucht. Ik snap er geen houtje meer van en vind de dunning een zeer slechte keus van SBB.

  • Jan mourits
   10 maart 2019 om 20:40

   Ik het schande dat omder het mom van beveiliging en vernieuwing foor jonge en andere bomen gekapt moet worden!
   De natuur ,het woord zegt het als ,is de natuur en kan nest voor zichzelf zorgen

 • Ivonne Koster
  20 oktober 2018 om 10:31

  Wat verkoopt u een onzin SBB! 4100 bomen wegkappen heeft niets te maken met dunning of veiligheid, met deze woorden sust u de burger. Het is sloop van kostbaar materiaal wat een grote functie heeft in het zuiveren van lucht. U, als SBB bent het gevaar voor onze samenleving, een sluipmoordenaar want nergens in Nederland is een boom veilig. Ondertussen heeft u met uw visieloze beleid veel bos verwoest waardoor er nog meer hittestress ontstaat. U zorgt dus voor nog meer opwarming en maakt het voor dieren en uiteindelijk voor de mens onmogelijk te leven. Texel is voor ons als vakantie eiland altijd erg geliefd geweest, dat Texel deze sloop van natuur laat gebeuren vinden wij onverdraaglijk. Het geeft ons te denken want ook wij genoten altijd met volle teugen van dit bos. We zoeken nu liever een bestemming elders. Wij kunnen en willen dit niet aanzien, daar komen wij niet voor. Voor ons 10 anderen toch? Ik hoop dan voor de ondernemers dat die net als wij alle jaarlijkse inkopen op Texel doen.

 • Pieternel Geurtz
  20 oktober 2018 om 07:05

  Eigenlijk is het te triest voor woorden. als je weet dat er in het klimaatakkoord staat dat er 10.000 grove den op zandgrond bij moet komen. SBB WORDT WAKKER!

  • Peter
   11 maart 2019 om 09:36

   Wat een onzin smoesjes allemaal van sbb. Dit kan echt niet! Dit gaat gewoon om het geld. Schaam jullie!

 • Jannette
  27 augustus 2018 om 08:15

  Dat wij in het bos waren viel het mij op dat alleen de mooie rechte stammen een stip hebben en de rommelige bomen die veel gevaarlijker zijn omdat die al bijna met de wortels uit de grond komen die hebben het niet.ik vind dat geen uit dunne is.een bos dat jaren over heeft gedaan om zo mooi te worden waar menig Texelaar en toerist van geniet omdat een 1 keer een kale vlakte te maken.ik vind dit heel verdrietig.

 • m. Rikumahu
  17 augustus 2018 om 10:34

  Overal hebben ze andere praatjes om bomen te kunnen kappen. Amsterdamse waterleidingduinen,PWN, Staatsbosbeheer !
  Het gaat om geld! De biomassacentrales van hout voorzien. Subsidies van het rijk en Europa. Mooie praatjes die steedsanders zijn waarom die bomen weg moeten. Bij PWN hebben ze zo n leuk animatiefilmpje. Enmensen trappen erin. Ik hoop echt dat meer mensen zich bewust worden dat we de afgelopen jaren al 10% bos hebben ingeleverd. Dit wordt alleen maar meer met de komende plannen overal. Stop met kappen! We hebben volwassen bossen nodig. Zeker in de winter hebben de dennen een grote functie. Stop met debiomassacentrales met hout te voorzien! En een ieder met een houtkachel is echt niet duurzaam bezig. Laat de bomen staan en een echte energietransitie helpen te vergroten.

 • Inke
  16 augustus 2018 om 19:56

  Boswachters…Léés de reacties die binnenkomen ajb. Ze brengen u een boodschap van belang!!!

 • Maarten Dijksen
  16 augustus 2018 om 18:52

  Kap met kappen! Het bos hoort van ons allemaal te zijn en daarom horen wij hier ook een geldende stem in dit besluit te hebben….. We zijn toch een democratisch land??!!
  Trouwens zag langs het mountainbike pad ook wat bomen met stippen. Mochten jullie die weghalen willen jullie dan ook zo vriendelijk zijn ook de stronk weg te halen. Ik mountainbike graag, op het daarvoor bestemde pad uiteraard! En ik ben van mening dat ik liever bomen heb dan stronken…. Een boom zie je wel op je af komen maar stronken soms niet en daar kun je gevaarlijke klappen op maken.

  Mochten jullie zo stom zijn die bomen weg te halen en de stronken te laten zitten. En mocht ik dan per ongeluk daar eens een ongeluk hebben, zal ik jullie daarvoor schuldig stellen! Wees gewaarschuwd!

  • Bob
   16 oktober 2018 om 21:27

   Brandveiliger te maken?? Wanneer was de laatste brand in De Dennen? In mijn leven is er nog nooit brand geweest volgens mij.

 • Diana Moens
  11 augustus 2018 om 00:52

  Gezien de enorme hoeveelheid stippen lijkt het niet zozeer op uitdunnen maar meer op wegkappen. Het gaat niet alleen om dennebomen. Ik denk ook niet dat jullie eerlijk zijn over wat het jullie oplevert. Als het zo weinig oplevert als wat Charlotte hierboven beweerd dan hoeft er echt niet zoveel weg gehaald te worden. De rozendijk bijna kaal, grote open plekken. En dat terwijl de wereld juist zoveel behoefte heeft aan bomen voor schone lucht… mag het even wat minder zijn?

 • Cornelis Pieter
  10 augustus 2018 om 20:08

  Helaas zien we in geheel Nederland vanuit Staatsbosbeheer dezelfde argumenten voorbij komen. De rode draad die echter ontbreekt is dat de ontbrekende schakel, zoals natuurherstel subsidies, subsidies voor het stoken bio centrales subsidies, etc. ontbreken bij het verhaal dat Staatsbosbeheer naar buiten toe communiceert. Hierdoor ontstaat in de publieke opinie een zeer sterk vertekend beeld van de beweegredenen van Staatsbosbeheer, die als je het complete plaatje bekijkt er verdacht veel op lijkt dat de verschillende inkomstenstromen de hoofdzaak is.

 • J. Groot
  10 augustus 2018 om 19:19

  Ik vind het werkelijkwaar BELACHELIJK dat de oude bomen worden gekapt. De CO2 opname van oude bomen zijn vele malen groter dan kleine bomen. Waarom moet er nou ruimte gemaakt worden voor kleine bomen, terwijl de oude boom dit plekje al 100 jaar bewoont? Bejaarde mensen schop je toch ook niet hun huis uit omdat er zonodig jongeren willen wonen? Heel vreemd dit en letterlijk echt EEUWIG ZONDE!!!

 • Annelies Schoo
  21 juli 2018 om 14:27

  Maak geen kale plekken in het bos. Laat het stukje dennenbos dat er nu nog is, gewoon staan!

 • Annelies Schoo
  21 juli 2018 om 14:26

  Waarom zeggen jullie niet eerlijk dat er naast het dunnen ook in drie gebieden elke dennenboom gekapt wordt? Want alles kappen is geen dunnen!

 • C. Dijksen
  21 juli 2018 om 13:34

  STOP de kap van bomen in De Dennen, nergens voor nodig. Brandveiliger maken? Hoe vaak is De Dennen in de fik gegaan? Ik kan het me niet herinneren en woon er al vanaf 1954 vlak tegen aan. Stormen zorgen voor een natuurlijk ‘dunning’. Kappen doet SBB alleen maar om er geld aan te verdienen. Natuur in De Dennen is prachtig ook zonder kap. Kortom STOP de KAP!!

  • dorus
   10 maart 2019 om 02:39

   Ze doen het zodat ze de wolven beter kunnen zien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog