www.boswachtersblog.nl/ Texel

Start dunning van het Krimbos

3 januari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Krimbos

In het Krimbos op Texel is een start gemaakt met dunnen.

De dunning van het Krimbos is gisteren van start gegaan. U kunt als bezoeker van het bos delen tegenkomen die tijdelijk zijn afgesloten.

Het afsluiten van delen van het bos is noodzakelijk omdat er machines worden ingezet en we de veiligheid van bezoekers willen waarborgen. Zo kunt u het bos veilig gebruiken terwijl er tegelijkertijd veilig wordt gewerkt. U bent in die delen natuurlijk weer van harte welkom zodra het werk is afgerond en de paden zijn schoongemaakt.

De werkzaamheden worden voor Staatsbosbeheer uitgevoerd door Tatenhove BV. Heeft u overlast van het werk? Neem dan contact op met Tatenhove BV via 0222-313809.

Waarom dunnen in het Krimbos?

In een jong aangeplant bos staan veel bomen van een gelijke leeftijd en ongeveer gelijke gezondheid. Het Krimbos is zo’n jong aangeplant bos. Bomen groeien het best wanneer ze elkaar beschutten en kleine bomen moeten daarvoor dichter bij elkaar staan dan grote bomen. Bij het opgroeien hebben bomen dus steeds meer ruimte nodig. Om ze die ruimte te geven is menselijk ingrijpen noodzakelijk. Bij het blessen in het Krimbos is voorrang gegeven aan bomen die langzamer groeien en oud kunnen worden. Daarnaast is gekeken naar de aantrekkelijkheid van het bos en de veiligheid langs de vele paden. Door te dunnen voorkomen we het risico dat delen van het recreatiebos instorten en geven we de natuur de optimale ruimte. Het Krimbos kan zich zo verder ontwikkelen tot een volwassen bos.

Behoud bosranden voor mens en dier

Afgelopen winter heeft Staatsbosbeheer geblest; aangegeven welke bomen ruimte moeten maken voor de blijvers. De bomen met een rode stip verdwijnen. We houden tijdens de dunning rekening met het behouden van de bosranden, die zijn rijk aan struiken die bloeien en later bessen dragen. Deze struiken blijven dus behouden voor de mensen die ervan genieten en de dieren die zich er thuis voelen en voedsel zoeken.

Vragen over dit onderhoud?

Neem dan contact op met boswachter beheer Jochem Rikse. Hij is bereikbaar via j.rikse@staatsbosbeheer.nl.

Krimbos, recreatiebos met veel natuur

reageren

geef een reactie

 • Glimmi
  4 januari 2018 om 08:27

  Uitdunnen moét zo nu en dan, anders zouden de bomen elkaar verstikken. Die dunning gebeurt in Nederland bijna overal en dat is maar goed ook. Als dat niet zou gebeuren komen er veel te veel woeker- en slingerplanten en wordt het een ondoordringbare chaos zonder lucht en licht.

 • Piet van Noort (@pietjepier)
  3 januari 2018 om 23:25

  Wat heeft het uitdunnen van een bos met natuurlijke ontwikkeling te maken? In mijn ogen is dit net zo onnatuurlijk als zand suppleren en roepen dat er dynamische gewerkt wordt. Over de schade aan natuur en milieu hoor je nooit wat.

 • harry waterbase
  3 januari 2018 om 20:53

  wat zijn de langzaam groeiende houtsoorten op zandgrond? Of proberen jullie naaldhout om te vormen tot loofhout?

  • Boswachter Erik van der Spek
   4 januari 2018 om 16:08

   Het Krimbos is voor een bos relatief voedselrijk op voormalige landbouwgrond en grotendeels direct als loofbos aangeplant. Met zo hier en daar een stukje naaldbos. Eik en beuk zijn belangrijke langzaam groeiende soorten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog