www.boswachtersblog.nl/ Texel

Kleurige schat van Texel: wilde orchideeën

24 mei 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Brede orchis op Texel

In grote delen van het land zijn ze een zeldzaamheid, maar op Texel komen ze vanaf mei massaal voor: orchideeën. Deze zeldzame planten hebben prachtige bloemen en geven het landschap een vrolijke kleur. Op dit moment bloeit de harlekijn en ook de brede orchis is volop te zien, bijvoorbeeld in de natuurvriendelijke oevers in het Krimbos. Beide orchideeën herken je aan de opvallende paarse bloemen.

Bewonder orchideeën in de Texelse natuur

Veel wilde orchideeën zijn in Nederland verdwenen. Vroeger kleurden graslanden door het hele land paars en roze, maar nu komen orchideeën vaak alleen nog voor in natuurgebieden. Gelukkig groeien ze nog massaal in veel terreinen van Staatsbosbeheer op Texel. Goede plekken om deze mooie planten te bewonderen zijn de Muy, de duinvalleien van de Horspolders, de natuurweilanden van de Roggesloot en rond Ecomare. Binnenkort kun je in de weilanden in de Muy en bij Ecomare de gevlekte orchis prachtig roze zien bloeien. Je mag de bloemen niet plukken, maar je kunt in ze in de natuur volop bewonderen.

Gevlekte orchis op Texel
Gevlekte orchis op Texel

Opvallend gekleurd of bescheiden groen

Orchideeën zijn niet altijd zo kleurrijk. Er zijn soorten die veel minder opvallen omdat ze groengekleurde bloemen hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor de groenknolorchis en de grote keverorchis die ook op Texel voorkomen. Het kan lastig zijn om te bepalen welke soort orchidee je precies hebt gezien, omdat er erg veel verschillende soorten zijn. Maar wat iedere orchidee typeert is dat de bloemen samengroeien in een aar. Het meest opvallende deel van de bloem is de lip, dat is een bloemblad dat dienst als een soort landingsbaan voor insecten.

Groenknolorchis op Texel
Groenknolorchis op Texel

Samenwerken met insecten en schimmel

Het is niet toevallig dat orchideeën zo’n landingsbaan hebben. De planten zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van specifieke insecten en hebben de geur en de vorm van hun bloem daar ook op aangepast. Om die reden zijn sommige orchideeën vernoemd naar insecten, zoals de muggen-, kever- en bijenorchissen.

Orchideeën zijn in de meeste gevallen niet alleen afhankelijk van bepaalde insecten, maar ook van schimmel. Het zaad van de meeste soorten kan alleen ontkiemen in de juiste grond en er moet een specifieke grondschimmel aanwezig zijn. Deze schimmel leeft samen met de plant en zorgt voor mineralen. In ruil daarvoor geeft de orchidee weer koolstofverbindingen terug aan de schimmel. Ze kunnen niet zonder elkaar en hebben allebei profijt van deze bijzondere samenwerking.

Ontdek de beste plekken voor orchideeën samen met de gids

Deze prachtige wilde orchideeën zijn op zichzelf al een reden om Texel te bezoeken. Daarom organiseert Staatsbosbeheer op 12 en 19 juni een bijzondere orchideeën-excursie. Samen met de gids geniet je van de gevlekte rietorchis die het landschap roze kleurt. Je komt ook de breedbladige orchis en de vleeskleurige orchis tegen. En misschien zelfs de eerste exemplaren van de welriekende nachtorchis. Boek deze excursie hier.

reageren

geef een reactie

 • José
  7 juni 2018 om 21:27

  Toevallig gisteren in Zeeland ook gezien. Mooi.

 • Annelies
  25 mei 2018 om 17:31
  • BikkelBart
   2 juni 2018 om 07:13

   Hoi Charlotte , wat een prachtig compleet stuk over de stuifdijken op texelplaza. Zelfs voor (geboren ) tesselaars leerzaam . Afz Bart

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog