www.boswachtersblog.nl/ Texel

Verslag van boswachter Dick Schermer: Zeldzame gele hoornpapavers en een bezoek van Vroege Vogels

18 juli 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Duinparelmoervlinder

Duinparelmoervlinder op Texel

Boswachter Dick Schermer doet tweewekelijks verslag van zijn ervaringen in de Texelse natuur. Het was in de afgelopen maand droog en warm. Dick kwam veel gele hoornpapavers en welriekende nachtorchissen tegen en kreeg een bezoekje van de televisieploeg van Vroege Vogels.

Veel konijnen en een uitbreidende meeuwenkolonie

“Het was opnieuw een periode met droog en redelijk warm weer. Duinhellingen worden wat droger en de zang van veel vogels loopt flink terug. Er zijn nog maar weinig vlinders te zien. Rond de vuurtoren en in het Noordvlak zijn behoorlijke aantallen konijnen te zien. Op andere plekken is het maar heel zuinig.

Sinds de wandelroute in het Duinpark tijdens het broedseizoen wordt gesloten lijkt de meeuwenkolonie zich meer en meer uit te breiden. In de Westerduinenkolonie vond ik tijdens een excursie op 10 juni een braakbal van brokkelsterren en een tong. Ook lag daar een dode drieteenmeeuw in de kolonie.”

Een lepelaar met jongen op Texel
Een lepelaar met jongen op Texel

Lepelaars tellen vanuit de lucht

“Op 9 juni ben ik meegevlogen met boswachter Erik van der Spek om de lepelaars in de kolonies te tellen. De eindstand: 351 in de Geul, 93 in de Muy en bij de collega’s van Natuurmonumenten op de Schorren 150.  Totaal zijn dat dus 594 nesten alleen al op Texel. De eerste lepelaars vliegen al in de kolonies. Op 22 juni heb ik twee roze gekleurde lepelaars gezien in de Muy. Daar liepen ook een paar jonge blauwe reigers rond.”

Bezoek van Vroege Vogels

“Op 23 juni heb ik de eiderkuikens geteld samen met de vrijwillige vogelwachters in de Slufter. We zagen 97 halfwas kuikens, die zullen waarschijnlijk niet meer verdwijnen in de magen van predatoren. De laatste weken werden alle kleine net geboren kuikens door meeuwen gepakt, evenals vele pasgeboren bergeendjes. Volgens Cor Smit die de stand bijhoudt in de Mokbaai zat er ook een 100-tal jongen in de Mokbaai.

Op 25 juni waren opnames van het programma Vroege Vogels over dit onderwerp. De uitzending is op vrijdag 24 augustus om 19.30 uur op NPO 2.”

Gele hoornpapaver
Gele hoornpapaver op Texel

Zeldzame gele hoornpapavers en de laatste bloeiende orchideeën

“Rondom paal 15 bloeien veel zeldzame gele hoornpapavers: tussen de stenen en het grind vond ik op 10 juni zo’n 12 prachtig bloeiende planten. Ook in de meeuwenkolonie aan de noordkant van de Sluftermonding zag ik een plant van afstand staan.

De Groene Hoek krijgt een flinke zoom van kraaiheide, dopheide en zwarte knopbies met hier en daar een plukje cranberry en verfbrem. De centrale delen blijven kaal en hier en daar komen miezerige plantjes zeekraal en schorrenkruid op.

In de Geschoven Hoek naast het fietspad ter hoogte van de Hanenplas telde ik 391 welriekende nachtorchissen, in de Abelenhoek 70 en op het land van Leber zag ik 2 welriekende nachtorchissen. De gevlekte orchissen zijn bijna uitgebloeid.”

Verslag: Boswachter Dick Schermer telt eidereenden en spot vroegbloeiende planten

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog