www.boswachtersblog.nl/ Texel

Paasweekend in de Texelse natuur: tips van de boswachter

19 april 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Foto: Marjolein den Hartog

Ondanks dat het vorig weekend ineens weer even sneeuwde, kunnen we er niet meer omheen: het is echt lente op Texel. Lammetjes huppelen door de weilanden, krokussen en narcissen komen overal op en vogels zijn druk met het bouwen van nesten. Ga dit lange paasweekend op pad om te genieten van de natuur op het eiland. Help je mee het strand op te ruimen of ga je toch liever paaseieren zoeken in het bos?

Ontmoet de bewoners van het Sommeltjesbos


Een leuke paasactiviteit voor de allerkleinsten: een wandeling langs het Sommeltjespad. Volgens Texelse legenden wonen er Sommeltjes, een soort aardmannetjes, op het eiland. Ze dansen bij het maanlicht op een oude grafheuvel in De Waal. Wanneer het licht is, veranderen de Sommeltjes in steen. Als het donker wordt, komen ze weer tot leven. Dit kindernatuurpad start bij de Pelikaanweg in De Koog. Je herkent het pad aan de wegwijzer langs de weg. Vorige week zijn er nieuwe bewoners gearriveerd in het Sommeltjesbos, heb jij ze al gezien?

Paaszondag Beach Clean-up

Texel Zero Waste organiseert op zondag 21 april een opruimactie op het strand bij paal 19. Bijzonder aan deze opruimactie is dat al het verzamelde plastic wordt geanalyseerd om te kijken wat het is en waar het vandaan komt. Dit levert waardevolle data op die gebruikt kan worden om de oorzaak van het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom om te komen helpen; later aansluiten mag natuurlijk ook. Meer info via texelzerowaste@gmail.com.

Eieren zoeken in het bos bij De Koog

Bij Pasen hoort eieren zoeken, en waar kan dat beter dan in het bos? Op Eerste Paasdag verstopt de paashaas eieren in het bos bij De Koog. Help je mee met zoeken? Om 12.00 uur verzamelen bij het Dorpsplein. Deelname is gratis.

Op pad met de boswachter

De leukste manier om de natuur te ervaren, is natuurlijk door lekker op pad te gaan met een gids of boswachter die jou alles kan vertellen over de Texelse natuur. Ook dit weekend kun je mee op excursie. We gaan samen op zoek naar roofvogels of ontdekken wat de Slufter zo bijzonder maakt. Ook kun je mee struinen langs de vogelkolonies van De Geul. Hier broeden aalscholvers, lepelaars en meeuwen in grote kolonies. Een excursie boeken kan via Ecomare.

Stevige strandwandeling

Heb je na de paasbrunch behoefte aan een stevige wandeling? Ga dan lekker lopen langs de kust. In totaal is er op Texel maar liefst 30 kilometer aan strand: welk deel kies jij? Een aanrader is om te starten bij de parkeerplaats aan de Mokweg en vanaf daar richting de Hors te lopen. Op deze immense zandvlakte zie je hoe nieuwe duinen ontstaan en het landschap voortdurend verandert. Zin in een uitdaging? Loop dan door over het strand naar paal 9 en volg daar vanaf de parkeerplaats de gele route terug richting Den Hoorn. Met een beetje geluk zie je op de terugweg misschien wel een Schotse Hooglander-kalfje. Bewonder deze wilde dieren altijd vanaf een veilige afstand.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog