www.boswachtersblog.nl/ Texel

Acht nieuwe wantsen soorten op Texel, vier nieuw voor de Wadden

30 april 2019 Boswachter Erik van der Spek in Texel

(c) Dik Hermes. Vindplaats zwarte bremblindwants

Wantsenonderzoekers Dik Hermes en Berend Aukema hebben in 2018 acht nieuwe wantsen soorten op Texel gevonden, vier daarvan zijn ook nieuw voor het Waddengebied. Ondertussen zijn 342 van de 641 uit Nederland bekende soorten wantsen ook van Texel bekend. Wantsens zijn insecten met voorvleugels die deels verhard en verder vliezig zijn. Ze kunnen verward worden met kevers, maar daarvan zijn de voorvleugels nooit deels vliezig. Bovendien hebben wantsen een zuigsnuit in plaats van bijtende monddelen.

Bijzondere blindwants op verfbrem

Van de nu gevonden wantsen is de zwarte bremblindwants die leeft op verfbrem het meest bijzonder. Tot nu was de soort voor Nederland alleen bekend van Terschelling en Zuid-Limburg en van twee vindplaatsen van vóór 1980 in de duinen van Noord-Holland vlak bij Bakkum. Deze want is in grotere aantallen gevonden in De Muy waar verfbrem tegenwoordig plaatselijk veel voorkomt langs het Slag door de Nederlanden. Bijzonder is dat de soort maar op één van de plekken met veel verfbrem is gevonden.

Andere nieuw gevonden blindwantsen zijn:

 • Rodondendronblindwants: een invasieve exoot die sinds 2002 uit Nederland bekend is. Tot dusver was ze alleen bekend uit het binnenland en dit is de eerste waarneming van de Waddeneilanden. Het dier is gevonden langs de Rozendijk.
 • Ratelpopoliersteilneus: Het dier is overal zeldzaam en was tot dusver nog niet bekend van de Waddeneilanden. Gevonden op ratelpopulieren bij het kruispunt van de Rommelpot met de Jan Ayeweg,
 • Donkere dennenblindwants: was al bekend van de Waddeneilanden Terschelling en Ameland. Aangetroffen in De Dennen.
 • Bijvoetblindwants: algemeen in het hele land, maar was tot dusver wat de Waddeneilanden betreft alleen bekend van Schiermonnikoog en Rottumeroog. Ze werd 25 juni aangetroffen op bijvoet aan de Mokbaai bij de ingang van het pad dat tussen de Horsmeertjes doorloopt.

Andere wantsen families

De netwants Dictyonota fuliginosa die leeft op brem is bij ’t Horntje gevonden. De soort is niet zeldzaam in het binnenland, maar werd langs de kust alleen in 1963 in de duinen van Noord-Holland aangetroffen.

De oeverwants Saldula arenicola leeft op open, zanderige oevers van plassen en rivieren. Deze soort is algemeen langs de grote rivieren maar minder algemeen elders in het land. Ze was al bekend van Terschelling en Ameland, maar is nu voor het eerst op Texel aangetroffen op de oever van een nieuw ingerichte plas van de Bol bij Oosterend.

De bonte zandrookwants leeft op zandige terreinen, zoals duinen en open wegbermen. Deze soort is algemeen in het zuiden en midden van het land maar ontbreekt in het noorden. Dit is de eerste vangst van deze soort op de Waddeneilanden, gevonden in de wegberm bij het kruispunt van de Rommelpot met de Jan Ayeweg.

Meer weten?

Wil je meer weten over wantsen of wil je helpen zoeken? Download de veldgids.

reageren

geef een reactie

 • FilmFabriekGroningen
  1 mei 2019 om 10:38

  goed, informatief artikel. ben benieuwd naar afbeeldingen.

 • Mieke
  1 mei 2019 om 00:01

  Lopen hier ook paarden en andere grazers?

  • Boswachter Erik van der Spek
   2 mei 2019 om 07:53

   Op sommige plekken wel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog