www.boswachtersblog.nl/ Texel

Beleef de nacht in de Texelse natuur

5 juli 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Door de Texelse duinen wandelen op een zondagmiddag is heerlijk ontspannend. Maar heb jij diezelfde wandeling wel eens gemaakt terwijl het donker was? Je komt in een compleet andere wereld terecht. Dieren die overdag slapen komen ’s avonds tot leven. Je zintuigen gaan anders werken, je ruikt en hoort veel meer. En als je denkt dat je in het donker weinig kunt zien, dan heb je het mis. Laat je ogen wennen aan de duisternis en je merkt dat je helemaal geen zaklamp nodig hebt.

Mysterieuze bosbewoners

Met een beetje geluk kom je op de rand van het bos enkele nachtelijke bosbewoners tegen. Zodra de zon ondergaat en stilte overheerst worden er een aantal bijzondere vogels actief. Met een hoog, schel piepgeluid vliegt de houtsnip al roepend door het bos. Hoewel de houtsnip wel eens voorbij komt vliegen is de kans dat je de nachtzwaluw ziet erg klein. Gelukkig kun je deze wonderlijke vogels goed herkennen door het bijzondere geluid dat ze maken. Hoor je een opvallend, aanhoudend ratelend geluid? Dan is er geen twijfel mogelijk: er is een nachtzwaluw in de buurt.
De ransuil is normaal moeilijk op geluid te vinden, behalve rond deze tijd. De bedelroep van jonge ransuilen is namelijk onmiskenbaar; een hoog piepend geluid te vergelijken met het geluid van een slecht geoliede scharnier van een deur. Met deze roep laten de pas uitgevlogen ransuilen aan hun ouders weten waar ze eten naartoe kunnen brengen, een aantal weken later kunnen ze zelf gaan jagen.

Ransuilkuiken // foto: Erik Rumpff

Lichtjes van de zee

Tijdens de nachtexcursies lopen we meestal terug over het strand, zeker na een hete zomerdag. Dan bestaat namelijk de kans dat we de zee zien oplichten door zeevonk. Deze algen soort straalt licht uit door een chemische reactie, ook wel bioluminescentie genoemd. Op deze manier schrikken de kleine organismen vijanden zoals kwallen en visjes af. Een heleboel van deze zeevonkjes bij elkaar zorgt voor voor een magische blauwe of groene gloed in de zee, extra goed te zien als je door het water loopt of zwemt. Een spectaculaire ervaring die je nooit meer vergeet!

Vlinders van de nacht

Het is een apart gezicht; een aantal enthousiaste nachtvlinderaars verzamelen zich op een parkeerplaats rondom een wit laken waar een felle lamp op schijnt. Vorige week ontdekte ik dat dit dé manier om deze insecten te bewonderen. De nachtvlinders komen op het licht af en gaan rustig op het laken zitten. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders is niet zo simpel als de namen doen vermoeden. Er bestaan namelijk ook dagactieve nachtvlinders. Nachtvlinders zijn meestal minder opvallend gekleurd maar er bestaan ook hele spectaculaire soorten zoals grote beer, klein avondrood en pauwoogpijlstaart. Wil je zeker weten of je een dagvlinder of nachtvlinder hebt gezien? Kijk dan naar de antennen, dagvlinders hebben altijd een knopje op de voelsprieten.

Kommavlinder (dagvlinder) // foto: Erik van der Spek
Sint Jansvlinders (dagactieve nachtvlinder) // foto: Erik van der Spek
Helmgrasuil (nachtactieve nachtvlinder) // foto: Erik van der Spek

Ontdekt de duisternis van het eiland

Wil jij ook de stilte van de natuur ervaren tijdens de avondschemering in het Nationaal Park Duinen van Texel? De gids van Staatsbosbeheer laat je op een heel andere manier kennismaken met het Texelse nachtleven. Zet je zintuigen op scherp en geniet van de duisternis. Met de avond- en nachtexcursies van Staatsbosbeheer in juli en augustus ervaar je de natuur zoals je nog nooit eerder gedaan hebt. De excursies zijn te boeken via Ecomare.

Foto: Marco van de Burgwal

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • FilmFabriekGroningen
    5 juli 2019 om 10:17

    heel mooi verslag! zodra we weer op Texel zijn, gaan we ’s nachts op pad!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog