www.boswachtersblog.nl/ Texel

Het gaat goed met de bijenwolven op Texel

21 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

foto: Huib Koel

De toeristen zijn niet de enigen die genieten van de zomerse temperaturen op Texel, ook de solitair levende bijenwolven - een voor de mens niet gevaarlijke wespensoort - profiteren van de warmte. De vogelwachters bij De Slufter ontdekten eind vorige maand meer dan honderd nesten naast het fietspad bij de Zanddijk. Vorig jaar stopte de teller bij circa dertig door de bijenwolf gemaakte zandhoopjes. Bijenwolven vangen honingbijen als voedsel voor hun jongen.

Bij De Slufter hoeven de bijenwolven niet ver te vliegen, want een imker zet zijn bijenkasten met tienduizenden honingbijen elk jaar heel dichtbij de nestplek van de bijenwolf. Zijn honingbijen halen nectar van het bloeiende lamsoor in De Slufter, maar enkele honderden honingbijen eindigen hun leven in het nest van de wolven.

Graafwesp

De bijenwolf graaft haar nest in de grond. Ze maakt een gang van soms wel een meter lang met aan het einde enkele broedkamers waarin ze meerdere, door haar gevangen honingbijen neerlegt. Op de foto is te zien hoe ze de verlamde honingbij het laatste stukje naar haar nestingang sleept. Voor een eitje van een vrouwelijke bijenwolf vangt ze zes tot tien honingbijen, voor een mannetje minder. Uit het bijenwolf-eitje, dat ze op de honingbij legt, komt een larve die de honingbijen opeet. Na verpopping van de wolvenlarve komt er volgend jaar weer een nieuwe graafwesp tevoorschijn. Tenminste, als alles goed gaat, want ook bij de bijenwolf gaat het leven niet altijd van een leien dakje. Vorig jaar ontdekten de vrijwilligers van Staatsbosbeheer al een parasitaire vlieg, die stiekem haar larve legt op de honingbij, wanneer de bijenwolf even niet oplet. Die vliegenlarve eet niet alleen het bijenwolf-eitje maar ook de honingbij op.

Foto: Huib Koel

Zeldzame soort ontdekt

Dit jaar ontdekten de vogelwachters nog een ander insect dat de activiteiten van de bijenwolven nauwlettend in de gaten houdt. Een insect met fantastische groen en rood glimmende, metaalachtige kleuren. Ze behoort tot de mooiste insecten van Nederland: een zandgoudwesp met de wetenschappelijke naam hedychrum rutilans van nog geen centimeter groot. Het is een zeldzame wespensoort, alhoewel ze de laatste jaren – net als de bijenwolven – vaker wordt waargenomen. Het is de enige goudwesp die het op bijenwolven heeft gemunt. Andere goudwespen hebben andere slachtoffers. Net als de vlieg probeert ze haar eitje in het nest van de bijenwolf te deponeren. Volgens het onderzoekbureau EIS van Naturalis is dit de zevende waarneming van deze goudwesp op Texel.

Foto: Twan Teunissen

Barricade van zand

De bijenwolf doet er alles aan om de goudwesp ‘buiten de deur’ te houden. Voordat ze een honingbij vangt, dekt ze de ingang van haar nestgang weer af met zand. Heeft ze een bij gevangen dan graaft ze, terwijl ze de honingbij nog vasthoudt, de ingang weer open, zo ontdekten de vogelwachters. Ze sleept vervolgens de honingbij snel naar binnen. Eenmaal binnen wordt de ingang binnen een paar seconden weer met zand dichtgemaakt. Daarna transporteert ze de honingbij dieper het nest in. De vogelwachters bij De Slufter kijken regelmatig omhoog om te zien of er een kiekendief, een valk of een buizerd overvliegt. Maar gelukkig kijken ze ook vaak naar beneden. Daar scharrelen immers diverse dieren rond met een verrassend spannende levenswijze.

Tekst: Huib Koel (vrijwillige vogelwachter De Slufter)
reageren

geef een reactie

  • Regien
    22 augustus 2019 om 10:44

    Prachtig verhaal, fijn om te lezen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog