www.boswachtersblog.nl/ Texel

Meer dan 150 vrijwilligers bij opruimactie De Hors op Texel

26 oktober 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De ene boswachter kan zijn geluk niet op bij het ontdekken van een bijzondere orchidee, de ander begint te stralen bij het horen van de eerste grutto van het jaar. Ik had mijn eigen geluksmomentje tijdens onze opruimactie op De Hors afgelopen dinsdag. Een jongetje van jaar of 8 kwam zich aan mij voorstellen: “ik kom helpen plastic opruimen”. En er volgden nog veel meer. En nog meer. Gewapend met vuilniszakken, handschoenen en afvalgrijpers liepen we uiteindelijk met meer dan 150 vrijwilligers tussen de Horsmeertjes door naar de zandvlakte. Wat een geweldige opkomst!

Bij aankomst op De Hors hoorde ik overal om mij heen “het is eigenlijk al best wel schoon hier”. Maar toen we goed keken bleek dat niet helemaal te kloppen, in en onder het zand lagen ontzettend veel kleine stukken zwerfafval. Het is misschien minder bevredigend om klein plastic op te ruimen maar juist zo belangrijk.

Nurdles

Het klinkt schattig, nurdles, maar niets is minder waar. Nurdles zijn mini stukjes plastic en de basis voor veel plastic producten. Tandenborstels, shampoo flessen en andere plastic verpakkingen worden ervan gemaakt. Jaarlijks worden miljarden kilo’s van deze plastic korrels geproduceerd en verscheept over fabrieken van over de hele wereld. Onder andere door het overboord slaan van containers liggen er inmiddels miljoenen van deze nurdles op de stranden in het waddengebied. Ze zijn lastig op te ruimen en worden makkelijk voor voedsel aangezien door vogels en andere dieren. 

Foto: Texel Zero Waste

Meer vrijwilligers maar minder opgeruimd

In totaal werd er tijdens de opruimactie ongeveer 8 kuub afval geruimd. Dat is minder dan de 10 kuub die vorig jaar werd opgehaald terwijl we met bijna twee keer zoveel mensen waren. Klinkt misschien niet als iets om trots op te zijn; minder afval verzameld terwijl we met zo’n grote groep waren. Maar eigenlijk is het goed nieuws, er lag minder afval! Of er ook minder aanspoelt is de vraag, misschien ligt er minder door de mensen die tijdens hun wandeling afval meenemen. Zo zijn er op de Hors ook een aantal fanatieke opruimers actief die daar het hele jaar rond afval verzamelen. Daarnaast werd er deze keer vooral veel klein afval opgeruimd.

Bijzondere vondsten

Vuilruimen is hard werken maar ook heel leuk, je komt namelijk regelmatig bijzondere dingen tegen. Zo werd er een groot bot gevonden, een deel van de bekken van een rund. De kinderen verzonnen spannende verhalen over hoe zo’n groot bot op het strand terecht kon komen! Daarnaast vonden we een deel van een wc, plastic handschoenen, een rechterschoen en een linker teenslipper. En naast een grote plastic boei zoals altijd ook veel doppen, plastic verpakkingen, rietjes, glas, kisten en touwtjes.

Ook helpen?

Opruimen op Texel kan altijd, ook zonder een grootschalige opruimactie. Zorg dat je een zakje bij je hebt om zwerfafval in te doen als je gaat wandelen op het eiland. Zo houden we de Texelse natuurgebieden samen schoon. Aan alle vrijwilligers: bedankt voor jullie enthousiasme en inzet! Onze volgende grote opruimactie is de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak in De Slufter begin maart.

reageren

geef een reactie

 • Peter Siegel
  17 januari 2020 om 12:04

  Mooi gedaan! Ik ruim regelmatig op en ga deze zomer op Texel kamperen. Ik wil graag weten of er deze zomer opruimacties komen of dat iemand mij kan vertellen waar ik nurdles (en ander zwerfafval) op de stranden kan vinden. Bestaan er bijvoorbeeld hotspots met extra veel nurdles (of ander materiaal)?

  • asprenkeling
   6 februari 2020 om 15:32

   Ha Peter, wat leuk dat je komt kamperen op Texel! Wij organiseren tijdens de zomer geen grote opruimacties in onze gebieden (o.a. in verband met het broedseizoen). Je zou even kunnen kijken op de Facebookpagina van Texel Plasticvrij, zij organiseren een maandelijkse opruimactie. Ook de Boskalis Beach Cleanup Tour komt langs Texel. De nurdles zijn eigenlijk op het hele strand wel te vinden. Tijdens onze opruimactie op De Hors kwamen we er veel tegen! Maar ook bij eerdere acties bij Paal 12 en Paal 28 waren ze helaas veel aanwezig. Veel succes en kampeerplezier alvast! Groet, Anna

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   6 februari 2020 om 15:32

   Ha Peter, wat leuk dat je komt kamperen op Texel! Wij organiseren tijdens de zomer geen grote opruimacties in onze gebieden (o.a. in verband met het broedseizoen). Je zou even kunnen kijken op de Facebookpagina van Texel Plasticvrij, zij organiseren een maandelijkse opruimactie. Ook de Boskalis Beach Cleanup Tour komt langs Texel. De nurdles zijn eigenlijk op het hele strand wel te vinden. Tijdens onze opruimactie op De Hors kwamen we er veel tegen! Maar ook bij eerdere acties bij Paal 12 en Paal 28 waren ze helaas veel aanwezig. Veel succes en kampeerplezier alvast! Groet, Anna

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog