www.boswachtersblog.nl/ Texel

Zes nieuwe soorten schildwespen voor Nederland gevonden op Texel

16 maart 2020 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Alysia truncator

Alysia truncator CBG Photography Group, Centre for Biodiversity Genomics Creative Commons - Attribution Non-Commercial Share-Alike (2019)

Tussen dieren die ik in 2018 verzamelde in de Eierlandse Duinen trof de Nederlandse sluipwespen deskundige Kees van Achterberg de schildwespen: Doryctes heydenii, Doryctes undulatus, Alysia truncator, Epimicta marginalis, Opiognathus pactus en Opius pulicariae aan als nieuwe soorten voor de Nederlandse fauna.

Schildwespen of Braconidae vormen de tweede familie in grootte binnen de sluipwespen. Er zijn heel veel soorten, (in Nederland 652+6 bekende soorten, maar dit is hooguit de helft van de Nederlandse soorten), en weinig mensen die ernaar kijken. Dat maakt het vinden van nieuwe soorten voor Nederland goed mogelijk, zelfs in het noordwesten van het land op Texel waar instroom vanuit buurlanden weinig waarschijnlijk is.

Epimicta marginalis
Epimicta marginalis CBG Photography Group, Centre for Biodiversity Genomics Creative
Commons – Attribution Non-Commercial Share-Alike(2019)

Vrouwelijke sluipwespen hebben geen angel maar een legboor. Die bestaat uit drie delen die langs elkaar kunnen bewegen plus twee beschermdelen (de schede). De eieren worden gelegd door ze via het centrale kanaal van de legboor te persen. Schildwespen spuiten ook gif mee om de gastheer van hun larven al of niet tijdelijk te verlammen, soms wordt er ook een virus meegeleverd. Schildwespen gebruiken veel groepen als gastheer; van de zes soorten leven beide Doryctes soorten op keverlarven in hout en de andere vier leven op vliegenmaden, vooral mineerders. Er zijn soorten die daarom als biologische bestrijder worden ingezet. Schildwespen zijn als regel 2-5 mm lang en roodbruin of zwart gekleurd. Op licht komen geelbruine soorten af, die soms veel groter zijn.

Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Gert van Ee
  16 maart 2020 om 10:35

  Erik, heb je ook kevers verzameld op deze of andere locaties op Texel?
  Vriendelijke groeten,
  Gert

  • Boswachter Erik van der Spek
   16 maart 2020 om 12:19

   De verzamelde kevers zijn ook aan een deskundige doorgespeeld, net als dieren uit andere groepen die ik zelf niet kan determineren.

   vriendelijke groeten, Erik

  • erikvanderspek
   16 maart 2020 om 12:19

   De verzamelde kevers zijn ook aan een deskundige doorgespeeld, net als dieren uit andere groepen die ik zelf niet kan determineren.

   vriendelijke groeten, Erik

 • Gert van Ee
  16 maart 2020 om 10:33

  Dag Erik, mooi werk! En leuk dat er weer eens aandacht is geschonken aan een vrij onbekende groep binnen de insectenwereld. Vriendelijke groeten, Gert

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog