www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Texelse natuur blijft open

19 maart 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het voelt nogal tegenstrijdig om nu tegen mensen te zeggen dat ze lekker naar buiten moeten gaan. Maar een dagelijkse dosis natuur is goed voor lichaam en geest. Dat kan in deze tijd niet zomaar. Heb je griepverschijnselen? Blijf dan binnen. Daarnaast gelden ook in de Texelse natuur de richtlijnen van de overheid: houd afstand van elkaar en vermijd drukke plekken. Luister ook naar de oproep van onze huisartsen en burgemeester: stel je vakantie naar het eiland uit. Maar als je op Texel bent en geen klachten hebt dan kun je best uitwaaien op het strand, wandelen door de duinen of genieten van het bos.

Verschillende wetenschappers drukken ons op het hart: neem het ‘thuiszitten’ niet te letterlijk en blijf in beweging. Dat is niet alleen ontzettend belangrijk voor je immuunsysteem maar ook voor je mentale gezondheid. Op de website van de de rijksoverheid staat: “Kinderen kunnen natuurlijk buiten spelen, maar vermijd grote groepen.” En “hardlopen of fietsen met vrienden? Dat kan als je 1,5 meter afstand bewaart.”

Buiten bewegen

De sportscholen zijn gesloten maar buiten is gelukkig genoeg ruimte om te bewegen. Maak een flinke wandeling door de duinen of het bos. En voor een echte sportieve uitdaging: beklim een van de uitkijkpunten op Texel: de Bertusnol, Kampeersnol of Fonteinsnol bijvoorbeeld, spierpijn gegarandeerd! Ga op ontdekkingstocht over de buurtweggetjes van het Hoge Berggebied waar de lammetjes nu voor het ultieme voorjaarsgevoel zorgen. En ken je natuurgebied Dorpszicht in het noorden van het eiland al? Misschien zie je de kraanvogels die de laatste weken op het eiland zijn gezien wel over vliegen tijdens je wandeling.

Uitzicht vanaf Bertusnol

Schatzoeken op het strand

Het strand is de ultieme plek om actief te zijn, uit te waaien en tegelijkertijd afstand te bewaren tot andere mensen. Nu het stormseizoen voorbij is kun je van alles vinden op het strand. Zoek naar een eikapsel van een wulk, ze zien er uit als een soort spons en rollen in de wind over het strand. Of misschien vind je wel een eikapsel van een rog. En een rugschild van de zeekat, soms ook zeeschuim genoemd, kom je waarschijnlijk ook tegen. Neem als je gaat wandelen een plastic zak mee, alles wat niet thuishoort in de natuur kun je makkelijk kwijt in de container bij de strandopgang. Zo houden we Texel schoon, dat is nog belangrijker nu het broedseizoen is begonnen.

Eikapsel rog
Eikapsel wulk
Schild zeekat

Broedseizoen van start

Heel Nederland lijkt stil te staan maar in de natuur gaat alles verder. Als je buiten bent zul je snel merken dat het volop voorjaar is. De lepelaars keren weer terug na hun winterverblijf in Afrika en de zang van de eerste blauwborst is al gehoord in de Muy. De natuur is nu op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. De groene wandelroutes zijn vanwege het broedseizoen gesloten. Er zijn genoeg andere paden in Nationaal Park Duinen van Texel. De hond mag mee, meestal aangelijnd en altijd bij jou op het pad. Zo voorkom je schade aan de natuur en hinder voor andere bezoekers.

reageren

geef een reactie

  • FilmFabriekGroningen
    20 maart 2020 om 11:21

    geen mens kan het met dit hartverwarmende blog oneens zijn, lijkt me. Texel is me dierbaar sinds ik het twee jaar geleden begin maart in de ijzige koude bezocht. Veel succes!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog