www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een stil begin van het seizoen

6 april 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Eigenlijk zouden vorige week de eerste vier vrijwilligers van het seizoen beginnen met hun week vogelwacht. Normaal zijn de vogelwachters van april tot september aanwezig bij de vogelkijkpunten in de Slufter en de Geul. Ze informeren de bezoekers van deze bijzondere gebieden over de natuur, het landschap, de vogels, maar ook over de mogelijkheden om hiervan te genieten zonder de natuur te schaden.

Maar zoals overal, gaan dingen ook bij Staatsbosbeheer een beetje anders nu. Weinig bezoekers op het eiland en, voor het eerst sinds jaren, geen vrijwillige vogelwachters. Het werk buiten gaat gewoon door maar ook daar met de nodige aanpassingen. We werken zoveel mogelijk alleen en kantoorwerk doen we vanuit huis. Omdat excursies niet doorgaan kunnen de boswachters de toezicht- en monitoringstaken van de vrijwillige vogelwachters overnemen. Een stil begin van het seizoen, al is in de natuur zelf niets minder waar.

Kleine veldkers

Witte bloemetjes in de duinen

Als je in de duinen loopt zie je nu veel vroegbloeiende plantjes. Vooral vroegeling en kleine veldkers vallen op. Daarnaast ook klein tasjeskruid en Deens lepelblad. En als je goed zoekt kom je de eerste bloeiende kandelaartjes wellicht tegen. Deze bijzondere eenjarige voorjaarsbloeier is goed te herkennen aan de rode, met kleihaartjes bedekte, stengel en blaadjes. Zoek een rustig plekje op en kijk dichtbij de grond wat er allemaal al bloeit, vaak zie je zo ineens veel meer!

Kandelaartje
Vroegeling

Duinviooltjes

Naast wit zijn er ook al andere kleuren aanwezig in de duinen. In de Bollekamer zie je de rood-paarse toppen van de bloeiende kraaiheide al van ver. En op zonnige zuidhellingen in de Kreeftepolder bloeien de eerste duinviooltjes. Nu nog incidenteel maar straks kleuren ze af en toe een hele helling paars. Dit prachtige viooltje groeit op voedselarme duingrond. Vaak zie je ze op plekken waar konijnenkeutels de grond een klein beetje bemest hebben en de konijnen zelf de grond wat hebben losgewoeld. De rupsen van verschillende parelmoervlinders smullen van de duinviooltjes! Een mooie samenwerking in de natuur.

Kraaiheide
Duinviooltje

Frisse neus

Haal als het kan af en toe een frisse neus en geniet van de ontluikende natuur op het eiland. Houd je hierbij aan de richtlijnen van het RIVM. Door de zomertijd kunnen we nu extra lang genieten van het licht. Helaas geen vrijwillige vogelwachters die jou alles vertellen over het gebied maar je kunt natuurlijk wel zelf op zoek naar de vroegbloeiende plantjes. Of luister naar de zingende blauwborst in de struiken bij de Geul of in de Muy. Zie de terugkerende lepelaars overvliegen en de aalscholvers met takjes in hun snavels die druk bezig zijn met het bouwen van nesten. Genoeg te ontdekken en we hopen dat de vrijwilligers later in het seizoen alsnog klaar kunnen staan op de uitkijkpunten.

Blauwborst (foto: Peter Wijnants)

Kun je niet naar buiten of niet naar Texel komen? Volg ons dan op sociale media. We delen regelmatig filmpjes en foto’s zodat je, ook vanuit huis, kunt meegenieten van het voorjaar op Texel!

Facebook: Staatsbosbeheer Texel
Twitter: @BoswachterErik en @BoswachterAnna
Instagram: @BoswachterAnna

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog