www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wilde orchideeën op Texel

19 mei 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Zeldzaam in grote delen van het land maar op Texel komen ze massaal voor: wilde orchideeën. Ook in de gebieden van Staatsbosbeheer zijn deze opvallende bloemen de komende weken te bewonderen, bijvoorbeeld bij de Horsmeertjes, in de Bollekamer en langs de kreken van het Krimbos. De meeste orchideeën vind je in de natuurgebieden maar soms kom je zo ook tegen in de berm langs het fietspad.

De prachtige kleuren en kwetsbare bouw maken orchideeën uniek. Ze bestaan uit tientallen bloempjes die samengroeien in een aar. Opvallend is het middelste kroonblad, de lip van de bloem; deze is groter en wijkt af in vorm. Het is als een platform vanwaar insecten gemakkelijk het centrum van de bloem kunnen bereiken. Een bijzondere bloem om van dichtbij rustig te bestuderen.

Brede orchis

Wisselwerking in de grond

Als orchideeën zijn uitgebloeid, produceren ze fijn zaad. Dit is klein en licht en wordt door de wind verspreid. Orchideeënzaad ontkiemt niet zomaar. Bij de meeste soorten gebeurt dit alleen op plekken waar een specifieke grondschimmel aanwezig is. Door de schimmel kan de orchis voedingsstoffen vanuit de bodem efficiënter opnemen. In ruil krijgt de schimmel hier energie in de vorm van suikers voor terug. Ze kunnen niet zonder elkaar. Dit is een van de oorzaken waardoor wilde orchideeën overbrengen naar je achtertuin mislukt; de juiste schimmels zijn daar niet aanwezig.

Rietorchis

Bedreigde status

Bij unieke bloemen horen unieke namen: harlekijn, welriekende nachtorchis en gevlekte rietorchis. Ook zijn er muggen-, kever- en bijenorchissen. Deze namen verwijzen naar het soort insecten dat wordt aangetrokken door de bloem. De orchideeënsoort die de velden in De Muy en bij Ecomare roze kleurt, is de gevlekte orchis. Maar niet alle orchissen zijn even kleurrijk. Zo zijn op Texel ook de groengekleurde keverorchis en groenknolorchis te vinden. De onopvallende groenknolorchis staat, net als vele andere orchideeënsoorten, op de rode lijst vanwege de sterk bedreigde status in Nederland.

Groenknolorchis

Op ontdekkingstocht

De prachtige wilde orchideeën zijn op zichzelf al een reden om Texel te bezoeken. In verband met de coronamaatregelen is het nog niet zeker of de speciale orchideeënexcursies, georganiseerd vanuit Ecomare, door kunnen gaan in juni. Zodra er meer bekend is zal dit via de website van Ecomare bekend worden gemaakt. Tijdens de orchideeënexcursie ga je met een gids op pad en geniet je van een twee uur durende wandeling door De Muy. Je gaat op zoek naar de gevlekte, brede en rietorchis, en misschien kom je zelfs de welriekende nachtorchis tegen.

Welriekende nachtorchis
reageren

geef een reactie

 • vjtm reijs
  20 mei 2020 om 16:01

  geweldig ze weer eens op een rijtje te zien !

 • cor buschman
  19 mei 2020 om 13:27

  we hebben ze gezien, hoor. O.a. in Cerespoldertje. Nooit eerder zag ik bij de brede orchis de mooie draaiing van de bladeren als ze net opkomen, prachtig

  • André
   11 juni 2020 om 16:18

   Fantastisch leuke en leerzame excursie in De Muy, met de bijzonder bekwame gids Jan R. We reserveren alvast voor volgend jaar!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog