www.boswachtersblog.nl/ Texel

Oorlog in de Texelse duinen – 75 jaar bevrijding

20 mei 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Terwijl Nederland al ruim twee weken bevrijd is, is er op Texel nog een bloedige veldslag gaande. Het eiland wordt pas op 20 mei 1945 bevrijd, als laatste plek in Nederland. De restanten van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar in de duinen en de Texelse natuur. Om 75 jaar bevrijding van Texel te vieren, heeft het Nationaal Park Duinen van Texel de verhalen van Texelaars rondom deze plekken verzameld in een tentoonstelling. Ook Staatsbosbeheer boswachter Erik van der Spek vertelde zijn verhaal.

Het Nationaal Park Duinen van Texel is een van de meest gevarieerde landschappen in Nederland. Vele duizenden mensen genieten jaarlijks van de rijkdom die de natuur hier te bieden heeft. Maar weinigen kennen ook de andere kant van het Nationaal Park. De duinen zijn al lang een levend en belangrijk deel van de Texelse cultuurhistorie. Van duinboeren tot stropers, van jutters tot loodsen, het duingebied vervulde veel functies voor de Texelaars.

Verhalen van Texelaars

Om 75 jaar bevrijding te vieren organiseert het Nationaal Park Duinen van Texel een tentoonstelling met verhalen verteld door ooggetuigen, nabestaanden en mensen die ook na de oorlog een bijzondere band met de bunkers hebben. De tentoonstelling met 16 verhalen zijn te lezen en te beluisteren rondom de bunker op de hoogste duin van Loodsmansduin. Deze bunker ligt middenin de natuur en is een van de mooiste uitzichtpunten in Nationaal Park Duinen van Texel.

De boswachter bekommert zich om de bunkers

Sinds 1978 is Erik van der Spek boswachter voor Staatsbosbeheer op Texel. Hij kwam met hoge verwachtingen over zijn baan naar het eiland, een romantisch beeld over hoe hij honderd procent van de tijd in de natuur zou kunnen zijn. Tot zijn verbazing was de eerste grote klus die hij kreeg aangereikt het slopen van enkele bunkers. In die tijd werd gedacht  dat alle bunkers hoe dan ook opgeruimd zouden moeten worden. Luister hier naar het verhaal van Erik van der Spek.

Nu al te beleven, officiële opening uitgesteld

De officiële opening zou deze week plaatsvinden maar wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Esther Rommel, gedeputeerde voor natuur in de provincie Noord-Holland zou aanwezig zijn op de opening: “Indrukwekkend hoe deze tentoonstelling niet alleen de feestvreugde van de bevrijding laat zien, maar ook de bittere en verdrietige kant. De toevoeging van persoonlijke verhalen is heel bijzonder.” Toch is de tentoonstelling voor de eilandbewoners al te beleven bij de Loodsmansduin en voor mensen die niet op Texel wonen online via www.npduinenvantexel.nl/bunkers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog