www.boswachtersblog.nl/ Texel

Heroverweging MTB-evenementen in Nationaal Park Duinen van Texel

9 juli 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Afgelopen weekend heeft een aantal mountainbikers zich helaas niet van hun beste kant laten zien. Er vond een ‘nachtrit’ plaats dwars door kwetsbare natuurgebieden op Texel.

Staatsbosbeheer zet zich graag in voor beleving van en in de natuur. We vinden het belangrijk dat gebruikers rekening houden met de natuur en met elkaar. Mountainbiken is op Texel een geliefde activiteit maar die wordt de laatste tijd te vaak beoefend ten koste van de natuur of andere recreanten. De ‘nachtrit’ van afgelopen weekend maakte voor ons duidelijk dat er iets moet veranderen voordat we onze inzet voor mountainbikers en de samenwerking met Wielersport Texel kunnen vervolgen.

Samenwerking

In samenwerking met Wielersport Texel zijn er de afgelopen jaren mooie ontwikkelingen geweest voor mountainbikers op Texel. Zo werd in 2018 de nieuwe ATB-route van 100 kilometer geopend, waarvan ongeveer 33 kilometer door gebieden van Staatsbosbeheer. Daarnaast werden er met toestemming van Staatsbosbeheer verschillende wedstrijden en toertochten georganiseerd. In goed overleg lukte het altijd om een uitdagende route uit te stippelen waarbij de impact op de natuur beperkt bleef.

Toename overtredingen

Medio juni vond een openhartig en constructief gesprek plaats met diverse bestuursleden van Wielersport Texel en vertegenwoordigers van de gemeente Texel. Dit naar aanleiding van een recente toename in overtredingen bij mountainbikers. De afgelopen maanden fietsten mountainbikers meerdere keren dwars door afgesloten natuurgebieden. Juist nu, tijdens het broedseizoen, is de natuur hier extra kwetsbaar. Daarnaast kwamen er steeds meer klachten binnen over mountainbikers die geen rekening houden met andere recreanten door bijvoorbeeld op wandelpaden te fietsen. Tijdens het gesprek met de vereniging werd besproken hoe we deze problemen samen aan kunnen pakken. Daarbij willen we voorkomen dat mountainbikers die zich aan de regels houden nadeel ondervinden van ‘notoire foutrijders’. Helaas moeten we na afgelopen weekend constateren dat een bredere cultuurverandering binnen de mountainbike gemeenschap noodzakelijk is om verdere consequenties te voorkomen.

Consequenties

De acties zijn reden voor Staatsbosbeheer om het gebruik van onze gebieden te heroverwegen, bijvoorbeeld door voorlopig geen vergunning af te geven voor MTB-evenementen. We hebben Wielersport Texel uitgenodigd om met een voorstel te komen om mountainbiken op Texel weer in balans te brengen met de natuur en andere gebruikers. Ook hadden we mountainbikers al uitgenodigd voor een bijeenkomst op 20 juli om 19:30 bij de boet van Hopman. Dit laten we graag doorgaan en zullen we ook aan dit thema wijden.

reageren

geef een reactie

 • Johan
  9 juli 2020 om 19:52

  Uitermate dom gedrag dit. Deze figuren verpesten het voor iedereen. Bedankt ook voor het verder vergallen van het imago van de mountainbiker. In het bijzonder van de gene die zich wel gewoon aan de de spelregels houden. (zo moeilijk zijn ze niet) Ik kan het dan ook niet anders dan eens zijn met de maatregel van Staatsbosbeheer om geen evenementen meer toe te staan. Sterker nog, het gaat mij niet ver genoeg. Fietsen in beslag nemen en zonder pardon vernietigen. Als waarschuwen niet werkt wordt het tijd voor drastische maatregelen.

 • Jos van den Berg
  9 juli 2020 om 11:46

  Dit is een structureel probleem op Texel en speelt al vele jaren. Ik zie geregeld fietsers waar ze niet mogen fietsen. De opdruk op hun kleding laat zien dat het bijna altijd om Texelaars gaat. Praten werkt niet, blijkt keer op keer. Handhaven en bekeuren. Bij voorkeur met boa’s van de overkant.

  • Albert
   9 juli 2020 om 12:25

   Kan me je boosheid voorstellen. Toch moet je in gesprek blijven, en uitleggen waarom er regels zijn. Anders verhard het zich alleen maar, de laatste weken zien we waar dat toe leidt. . Goed dat SBB dat blijft doen.

 • Albert
  9 juli 2020 om 11:29

  Heel jammer dat het zo moet lopen. Met name omdat het de eilanders zijn. Een nachtrit in deze periode is natuurlijk totaal absurd. Zo verpesten ze het voor alle goedbedoelde MTB-ERS!

  • Henk
   9 juli 2020 om 22:33

   Naar verluidt is aan Strava-gevens en bijbehorende foto’s af te leiden dat er ook bestuursleden van Wielersport Texel aan de nachtrit deelnamen. Hoezo eigen glazen ingooien…?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog