www.boswachtersblog.nl/ Texel

Extra wandelplezier in Nationaal Park Duinen van Texel

10 augustus 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Goed nieuws: sinds 1 augustus is het extra genieten voor wandelaars op Texel. Het broedseizoen in Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op. Dat betekent dat de groene wandelroutes, die buiten het broedseizoen extra beschikbaar zijn, weer open zijn.

De Muy is een jong duingebied waar de invloed van het zoute water verdwenen is. In tegenstelling tot De Slufter is de mens er hier wel in geslaagd een stuk strand in te polderen. Door de aanleg van de Muydam in 1871 ontstond de Binnen Muy. De groene wandelroute slingert hier langs de Muyplas, de locatie van de eerste lepelaarskolonie van de Wadden. Naast de Binnen Muy ligt de Buiten Muy, de laatste vallei voor de zeereep. Deze is ontstaan door de aanleg van een stuifdijk in 1888. Kijk eens goed naar beneden als je hier de groene route loopt. Langs het brede pad staan nu prachtige moeraswesporchideeën en parnassia.

 

Vlinders bij de Lange Dam

Dé wandelroute voor vlinderliefhebbers is de groene route van paal 28 richting de monding van de Slufter. Je ziet er bruine blauwtjes, kleine vuurvlinders, icarusblauwtjes, kleine parelmoervlinders en met een beetje geluk ook de duinparelmoervlinder. Vooral op zonnige dagen met weinig wind is deze route een aanrader; dan zijn vlinders vooral aanwezig. Eenmaal aangekomen bij de Sluftermonding kun je een verfrissende duik nemen in de Noordzee om af te koelen.

Groene route langs de lange dam

Wandeling langs de Moksloot

Nog een andere groene route start bij ’t Grote Vlak, langs Hoornderslag richting paal 9. Het beginpunt is aan de linkerkant van de weg, waar Schotse hooglanders vaak verkoeling zoeken in de plas. Je loopt verder langs het Pompevlak tot je aankomt bij de Mokweg. Sla linksaf en loop over de Mokweg tot het Paadje van Drijver, dit is een stukje gele route. Vervolg je route tot je linksaf kunt slaan richting de bunker Loodsmansduin. Loop hier naar boven en bekijk de tentoonstelling met Texelse bunkerverhalen, een aanrader! Door de verhalen kijk je met heel andere ogen naar de Texelse duinen. Loop verder en neem het laatste stuk van de groene route terug naar het beginpunt.

Tentoonstelling bunker Loodsmansduin

Voorbereiding

Voordat de paden open gaan maait Staatsbosbeheer de paden en snoeit zo nodig uitgegroeide struiken, nadat gecontroleerd is of er geen late broedgevallen zijn waardoor dit nog niet kan. De groene routes zijn onverharde, meestal ruige paden voor de meer avontuurlijke wandelaar, waar soms later in het jaar laarzen nodig zijn. De groene markering van deze wandelpaden geeft aan dat deze wandelpaden alleen buiten het broedseizoen beschikbaar zijn. Alle groene routes vind je op de Falk-kaart van Texel, te koop bij Ecomare. Let op: niet alle groene routes zijn vanaf 1 augustus geopend. De route achter De Geul blijft nog tot 1 september afgesloten omdat het dicht langs de lepelaarkolonie loopt. Het pad door de Mandenvalleien in de Eierlandse duinen opent vanaf 16 augustus. Hier zitten nog veel jonge meeuwen in de kolonie.

reageren

geef een reactie

 • Jaap Verveer
  10 augustus 2020 om 16:42

  Ik ben erg benieuwd naar de “blauwe bruintjes”!!!

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   11 augustus 2020 om 08:52

   Zeer zeldzaam, bestaat alleen in het niet oplettende hoofd van deze boswachter haha. Ik heb het aangepast, dank! 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog