www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelgriep in het Waddengebied

13 november 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

In het Waddengebied worden momenteel veel dode vogels gevonden. Waarschijnlijk zijn deze vogels getroffen door de vogelgriep. In toenemende mate duikt het vogelgriepvirus op in Nederland. Ook op Texel zijn een aantal verdachte gevallen bekend. Deze vogelgriep is voor vogels zeer besmettelijk. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen besmet raken. Raak de vogels niet aan, meld gevonden dode vogels en laat gebieden met watervogels met rust.

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee (kippen en kalkoenen) en wilde watervogels. Het wordt veroorzaakt door een virus, wereldwijd zijn er verschillende soorten van het vogelgriepvirus. Het virus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van besmette vogels. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het virus kan zich o.a. verspreiden via direct contact tussen vogels, besmette vogels verspreiden het virus via luchtwegen, oogvocht en mest. Ook besmet materiaal zoals voer, kratten, kleding of schoenen kan een bron van besmetting zijn.

Risico’s voor de mens

Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is zeer klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een klein risico op het oplopen van vogelgriep. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden kun je dode vogels het beste niet aanraken. In het algemeen verloopt de ziekte bij de mens na een besmetting mild. Voorkomende klachten lijken veel op een gewone wintergriep: hoesten, keelpijn, verkoudheid, koorts.

Meld dode vogels op Texel

Heb je een dode wilde (water)vogel gevonden? Raak de vogel(s) niet aan, maar meld ze volgens deze richtlijnen:

  • Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij je dierenarts.

Het oprapen van dode vogels waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is, kan gevaarlijk zijn. Aan dode vogels kun je niet zien of ze met vogelgriep besmet zijn. Wanneer je dode of zieke vogels tegenkomt, met name zwanen en andere watervogels, raak deze vogels dan niet aan.

Rust in watervogelgebieden

Probeer zo veel mogelijk rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Mocht er in deze gebieden vogelgriep heersen, dan voorkom je door rust te bewaren de verdere verspreiding van vogelgriep. Blijf dus op de paden en houd honden aangelijnd.

Meer weten?

Meer informatie over vogelgriep is de te vinden op de website van de NVWA, de website van de Rijksoverheid en de website van SOVON.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog