www.boswachtersblog.nl/ Texel

Winterse wandelingen in de Texelse natuur

29 november 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het waait de afgelopen weken hard op het eiland. We worden verwend met prachtige wolkenluchten en wanneer de zon zich even laat zien krijgt alles buiten een gouden gloed. Ik deel drie van mijn favoriete plekken om deze winter te genieten van de Texelse natuur.

Achter de Geul

Veel mensen lopen vanaf de parkeerplaats langs de Mokbaai het verharde pad richting de Hors. Maar meteen rechts is een klein avontuurlijk kronkelpaadje, leuk om ook eens te nemen. Hier begint een van de meest gevarieerde wandelingen die je in Nationaal Park Duinen van Texel kunt maken. De route brengt je achter de Geulplas. Hier maken tijdens het broedseizoen aalscholvers en lepelaars de dienst uit. Maar van september tot maart is het toegankelijk voor wandelaars. Kijk goed naar de wilgen aan het begin van het pad, ze zijn versierd met prachtige mossen en korstmossen. Verderop loop je langs de verlaten nesten van aalscholvers, daarna gaat de route verder langs het moerassige gedeelde van de uitlopers van de Geul. Laarzen aan dus!

Naar de sluftermonding

Gure wind, woeste branding, zilte zeelucht. Niets zo fijn als uitwaaien op het strand. Wandel van paal 28 naar de sluftermonding en zie bij opkomend tij het eiland langzaam kleiner worden. Loop langs de steile duinen, bij hoog water is er nog net genoeg ruimte om er langs te gaan. Vergeet je verrekijker niet want eenmaal aangekomen bij de Slufter is er nog genoeg te zien. In de winter bezoeken kleine zaadetende zangvogels het gebied. Je kunt er de komende tijd sneeuwgorzen, fraters en strandleeuweriken zien. Neem vervolgens de groene route terug naar de parkeerplaats en geniet onderweg van een wijds uitzicht over dit unieke gebied.

Bezoek het bos

Zeker op een regenachtige dag is het bos een aanrader, je kunt er uren beschut wandelen. Ga voor een uitgestippelde route van 3 kilometer door de blauwe paaltjes te volgen vanaf Jan Ayeslag. Of kies er juist voor om lekker te verdwalen. Ga je op pad met kinderen en kom je onderweg een plas tegen? Doe mee met het eerste NK plassen stampen van Staatsbosbeheer, misschien win je wel een leuke prijs! Om mee te doen heb je nodig: een plas, een goede stamptechniek, en een telefoon of camera om het te filmen. Deel je video op Instagram, Twitter of Tiktok met de hashtag #NKPlassenStampen, of mail naar plassenstampen@staatsbosbeheer.nl. Kijk voor meer inspiratie op www.staatsbosbeheer.nl/buitenspelen.

 

reageren

geef een reactie

  • Ben Wijffelaars
    29 april 2021 om 10:55

    Ik kom al sinds 1952 op Texel en heb veel waardering voor jullie werk met name in de Dennen en de schitterende Bleekersvallei. Met name het Alesiapad, en het verhaal erachter, is schitterend. Alleen zo jammer dat het naambordje van het pad bij het begin ervan aan de Randweg al jaren is verdwenen……

  • FilmFabriekGroningen
    21 december 2020 om 08:17

    goed en zeer herkenbaar verhaal. veel van wat hier beschreven staat gedaan gedurende een ijskoude week in maart 2018. het ook verfilmd. een door alles snijdende wind, maar man, wat was het fantastisch.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog