www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geen ijsvrij voor de boswachters

19 februari 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De Texelse natuur kleurde de afgelopen weken wit. Bevroren plassen, besneeuwde duinen en volop ijspret. Hoewel sommige soorten het zwaar te verduren kregen, hadden de winterse temperaturen ook een voordeel. Het snoeien van de Muyplas, meestal een onmogelijke opgave, was ineens een koud kunstje.

Bevroren plassen

Een van de eerste plekken waar geschaatst kon worden was in de Bleekersvallei. Op de plek waar vorige winter is geplagd lag nu een laag ijs. Het Grote Vlak in de Bollekamer is tijdens de zomermaanden dé plek voor de Schotse Hooglanders om verkoeling te zoeken. Nu was het een populaire natuurijsbaan. Zelfs op het Oostelijke Horsmeertje werd geschaatst. Daarnaast zorgde de vorst in combinatie met extreem laag water voor mooie plaatjes in de Mokbaai.

Mokbaai
De Geul
Oostelijke Horsmeertje 

De Muyplas

Ook op de Muyplas waren mensen te vinden; namelijk de boswachters van Staatsbosbeheer. Doordat de plas bevroren was konden werkzaamheden hier makkelijker uitgevoerd worden. Vanaf het ijs werden wilgentakken en bomen gezaagd en gesnoeid. Op deze manier blijft de plas open en creëren we potentiele broedplaatsen voor de lepelaars die hier elk jaar terugkeren. En ook niet onbelangrijk; het bevordert het uitzicht vanaf het uitkijkpunt! Zelf een kijkje nemen? In deze winterperiode heb je een ruime keuze uit wandelpaden door het gebied. Buiten het broedseizoen zijn er namelijk extra paden open. Kies voor de groene route langs de Muyplas of door de Buiten Muy. Maar wacht niet te lang met je wandeling, vanaf 1 maart worden de groene routes namelijk weer afgesloten. We zorgen zo voor meer afstand tussen de verschillende paden in de duinen en creëren daarmee een rustig broedgebied voor de vogels die hier broeden.

Snippen in de sneeuw

Het winterweer maakte het snoeien van de Muy plas makkelijker, zorgde voor prachtige foto’s en veel schaatsplezier. Maar niet voor iedereen was het een feestje, eten zoeken in de bevroren grond is namelijk niet zo simpel. Soorten die hiervan afhankelijk zijn hebben het dus zwaar met dit weer, de houtsnip bijvoorbeeld. Om verstoring van deze vogels te voorkomen is het ook tijdens de wintermaanden belangrijk om je hond aangelijnd te houden in de meeste natuurgebieden. Mag de hond wel los? Dan betekent dit bij jou op het pad. Elke keer dat vogels opschrikken verliezen ze namelijk energie. Die energie hebben ze juist nu hard nodig om te kunnen overleven.

Watersnip (foto: Hans Verdaat)
Houtsnip (foto: Hans Verdaat)
Bokje (foto: Hans Verdaat)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog