www.boswachtersblog.nl/ Texel

Op avontuur in het Texelse bos

17 mei 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Laaghangende takken, modderige laarzen, manoeuvreren tussen de bomen: wie houdt niet van een avontuurlijke boswandeling? Voor zo’n spannende wandeltocht hoef je in het Texelse bos niet lang te zoeken, want er zijn veel mooie wandelpaden te vinden. Ik deel de leukste met je! Kom je in het bos langs een pad dat geblokkeerd is met bomen of takken? Dan is het zeker geen officieel pad, deze sluiten we af om verstoring aan kwetsbare soorten te voorkomen. Door de afsluiting te respecteren draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit in de Texelse natuur.

Het Geheim

De blauw gemarkeerde rondwandeling langs Het Geheim bestaat uit een paar stevige klimmetjes en avontuurlijke, ruige paden. Het meest gebruikte startpunt is de hoek Jan Ayeslag-Heidvlakweg. Volg vandaar de blauwe markering. De route is zo’n 2,5 kilometer lang. Een andere tip is het nieuwe ‘kinderavontuurpad’ door het Krimbos. Het startpunt is de vernieuwde kinderboerderij aan de Roggeslootweg. Ook achter het vierkante stuk is een spannend bospad te vinden. Kies anders voor het Knobbelpad, vanaf het parkeerterrein bij het Turfveld. De Takkenbosweg bij het Sommeltjespad is voor kinderen al helemaal spannend! Genoeg om te ontdekken!

Padennetwerk

In het Texelse bos ligt een uitgebreid netwerk van paden. Zo kunnen wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers genieten van dit prachtige natuurgebied. Door de jaren heen zijn er echter ook veel onofficiële paden ontstaan. Op een paar plekken zo’n sluippad lijkt misschien onschuldig maar toch kunnen de gevolgen voor het bos en de soorten die er leven groot zijn.

Houtsnip

Een van de vogels die worden bedreigd door de vele sluippaden is de houtsnip. Deze unieke vogel weet zich goed te camoufleren. Door met hun lange snavels in de grond te boren vangen houtsnippen wormen en insecten. Deze en andere bosvogels hebben rust en ruimte nodig om te broeden en hun jongen groot te brengen.

Versnippering

Versnippering is een term die meestal wordt gebruikt om aan te duiden dat grote, robuuste natuurgebieden opgesplitst worden in kleinere gebieden door bijvoorbeeld de aanleg van snelwegen en bebouwing. Maar ook op kleinere schaal kan er sprake zijn van een soort ‘versnippering’, dat zien we helaas steeds meer in het Texelse bos. Gelukkig hier geen snelwegen maar wel veel recreanten die buiten de officiële paden komen. Het gevolg is dat er steeds minder grote gebieden beschikbaar zijn voor vogels om rustig, zonder verstoring door mensen, te broeden.

Afsluiten van sluippaden

In het geval van het Texelse bos is er eigenlijk maar één manier om het steeds groter wordende netwerk van sluippaden tegen te gaan: het afsluiten van de onofficiële paden. Hierdoor kunnen soorten als de houtsnip weer veilig en ongestoord broeden. De komende weken gaan we sluippaden blokkeren, op sommige plekken plaatsen we ook een bordje om uit te leggen waarom het illegale pad is afgesloten.
Door op de officiële paden te blijven draag je bij aan behoud van de biodiversiteit in het Texelse bos. Zo kunnen we ook in de toekomst nog genieten van heerlijke wandelingen in een bos vol bijzondere soorten!

reageren

geef een reactie

 • K. Piël
  17 juni 2021 om 22:03

  Een pad afsluiten met een enkele boomstam helpt niet veel. Waarom worden er geen bomen gelipt?
  Wel goed van Staatsbosbeheer om grote eenheden natuur te creëren.
  Ben ’t wel eens met de vorige spreker dat er weinig toezicht is in de gebieden van SBB. Het wordt steeds meer gewoonte van bezoekers om ook buiten het pad te gaan

 • Frans Alderse Baas
  17 mei 2021 om 10:59

  Helaas zien wij dat mensen zich vaak buiten de paden begeven. Dus zelfs zonder pad gaan struinen, en niet alleen in de duinen maar ook in de Dennen. Met of zonder mountainbike. Het lijkt wel of niemand daar wat aan doet of toezicht houdt.
  Wanneer wij er iets van zeggen krijgen we vaak een grote mond terug.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog