www.boswachtersblog.nl/ Texel

Bloeiend de zomer in

6 juli 2021 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

Het is een bijzonder jaar, ook in de natuur! In de eerste twee maanden van het voorjaar was het koud en nat; de natuur leek maar niet op gang te komen. Planten waren later in blad en bloei en de insecten waren in veel mindere mate aanwezig dan in andere jaren. Maar nu is het beeld compleet anders. Er staan zoveel bloemen en bomen in bloei, dat het een genot is er doorheen te lopen! De een bloeit nog uitbundiger dan de ander.

Op diverse plekken kun je nu in groten getale de bloeiende orchideeën aanschouwen. Op sommige plekken is het grasland zelfs compleet roze gekleurd. Een wandeling door Dorpzicht of de Muy is een aanrader voor orchideeën liefhebbers. Ook de drogere duinen zijn veel bloemrijker dit jaar. De paarse duinviooltjes en wit gekleurde duinroosjes wisselen elkaar af. Muizenoortjes deden het ook in eerdere jaren goed, maar nu zien we dat ze een stuk hoger op de steel bloeien dan in voorgaande jaren. Op andere plekken zie je juist mannetjesereprijs en vleugeltjesbloem. We horen het van iedereen: wandelen door de duinen was nog nooit zo fijn!

Nat voorjaar

Dit alles komt door het natte en koude voorjaar. Er is veel water gevallen en niet al het water is verdampt. Op veel plaatsen, zoals het Biesboslandje en de Muy, staat het grondwater nog relatief hoog ten opzichte van andere jaren. Planten profiteren hier erg van. Ook hebben veel planten met bloeien gewacht tot de temperatuur wat hoger was. Daardoor staan nu veel planten in bloei die normaal meer verspreid beginnen te bloeien. De voorgaande twee jaren waren juist erg droog; dan zien de duinen er heel anders uit.

Zorgen om insecten

Hoe uitbundig de planten ook bloeien, voor insecten was het een slechte start van het jaar. Veel insecten kunnen goed tegen de kou maar tegen vocht kunnen ze niet goed. Insecten kunnen zelfs doodgaan doordat ze gaan schimmelen als het te vochtig is. Dit voorjaar zagen we dus helaas weinig insecten en dat terwijl de insectenstand in de afgelopen jaren al hard achteruit is gegaan. Dit heeft directe invloed op vogels en zoogdieren die afhankelijk zijn van insecten. Denk bijvoorbeeld aan jonge vogels die veel voedsel nodig hebben om groot en sterk genoeg te worden om mee naar het zuiden te kunnen vliegen.

Voor de insecten die er nu wel zijn is het optimaal genieten buiten. Door alle bloeiende planten is er nectar in overvloed. Er zijn genoeg planten om eitjes af te zetten en voldoende te eten. Hopelijk helpt dit de insecten om een inhaalslag te maken na de slechte start van het natte voorjaar.

reageren

geef een reactie

  • Froukje van Rossem-Klomp
    11 juli 2021 om 12:12

    Ja, het is een grote gave om te constateren dat planten en dieren in hoge mate afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en het klimaat waarin zij zich bevinden. Van een mogelijke inhaalslag voor wat betreft de reproductie van insecten, kunnen de jonge vogels van dit afgelopen voorjaar nu in elk geval niet meer profiteren. Meer ruimte voor planten en dieren en meer ruimte, ook voor water, zou wel prettig zijn voor alle soorten die zich op het minieme oppervlak dat hen heden wordt toegestaan, noodzakelijkerwijs moeten voortplanten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog