www.boswachtersblog.nl/ Texel

De perfecte performance in het duin!

21 maart 2022 Boswachter Thomas van der Es in Texel

De afgelopen dagen heb je het misschien wel gehoord, er komt weer wat geluid uit het duin! Veldleeuweriken, graspiepers , heggenmussen en roodborsttapuiten lieten zich de afgelopen weken horen. Vanaf vorige week is daar mijn favoriete zangvogel bijgekomen; de blauwborst. Fluittonen, trillertjes en melodieuze klanken wisselen elkaar af. Nu de blauwborstmannetjes net zijn aangekomen doen ze er ook alles aan om op te vallen. Vanaf een duindoorn of een wilgje gebruiken ze deze zangpost als heus podium. De performance is dan ook perfect te noemen, want met de buitengewone klanken en de prachtige uiterlijke verschijning is de blauwborst echt een uitzondering op de regel. Zowel de looks als de sounds zijn perfect. Bij een talentenjacht zou die het ver schoppen!

Van de Biesbosch en de Flevo naar het duin

Blauwborsten zijn vanuit de Oostvaardersplassen en de Biesbosch Nederland ingedoken. Daar ontwikkelde de populatie vanaf de jaren ’70 door natuurontwikkeling goed. Deze gebieden fungeerde als springplank voor de overige gebieden waar je nu blauwborsten kunt zien en horen. Zo ook in het Texelse duin. Afgelopen weekend liep ik eventjes op de zuidpunt van het eiland langs de Horsmeertjes. Traditioneel een hele goede plek voor de soort. Vanaf een dor bruin duindoorntje liet al snel een blauwborst van zich horen. De mooie kobaltblauwe borst stak prachtig af en tijdens de zangtonen pompte de vogel met zijn mooie roestbruin oranje staart. Na een uitbundig optreden verdween de vogel in een natte duinvallei. Op die slikkige oeverrandjes scharrelen blauwborsten op dit soort plekken insecten bij elkaar , die wij met het blote oog amper kunnen zien. De komende weken druppelen er iedere nacht weer nieuwe blauwborsten binnen op het eiland. Vooral de mannetjes laten zich volop horen en zien, totdat ze succes hebben gehad. Na de paring zijn ze plots muisstil en uiterst geheimzinnig. De focus gaat dan op broeden en daar wil je niet teveel aandacht op trekken.

reageren

geef een reactie

  • Evaline Itter
    29 maart 2022 om 19:20

    Nee geen reactie op deze blog. Maar….waar zijn de Hooglanders gebleven?? Ik zie nu Galloways vlak bij de Slufter. Voorheen liepen daar dus de Hooglanders.??? Ook tussen Den Hoorn en Jan aAyeslag??? Waar zijn ze????

  • Vic
    21 maart 2022 om 18:29

    Hoi Thomas. Je hebt je draai op Texel gevonden? Succes en tot ziens. Biesboschgroeten Vic

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog