www.boswachtersblog.nl/ Texel

Nieuwe libellensoort voor Texel!

2 juli 2022 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Vanmiddag berichtte Hans van Oosterhout dat hij een Zuidelijke Glazenmaker had ontdekt in het Krimbos op Texel. Wow! Wie had dat 20 jaar geleden gedacht. Van roodoogjuffers tot vuurlibellen van tengere grasjuffers tot zwervende pantserjuffers. De libellen zijn in beweging. Inmiddels komen allen hiervoor genoemde soorten voor op het eiland Texel.
Grotendeels heeft dit te maken met verschuivingen in verspreidingsgebied door het klimaat. Ik weet nog dat ik ooit mijn eerste vuurlibel voor Nederland zag bij een klein poeltje nabij de Pietersberg van Maastricht. In dit geval niet; 'Opa verteld', want ik ben pas 35.. Deze ontwikkelingen gaan vlot.
Van de week zag ik ze vers uitgeslopen nabij de plas bij de Robbenjager bij de Vuurtoren van Texel!

In beweging

Een aantal zuidelijke soorten duikt de laatste jaren (veel) noordelijker op. Dat lijkt alles te maken te hebben met klimaatveranderingen. Het wordt warmer. Zuid-Europese soorten als de Cetti’s zanger en de Vuurlibel die je vroeger moest op zoeken in Midden-Frankrijk zijn inmiddels bewoner van de Nederlandse natuur. De Zuidelijke Glazenmaker is niet alleen een zuidelijke soort, maar ook een onwijs goede zwerver. Het exemplaar dat vanmiddag in het Krimbos zat is daar op eigen kracht naar toegevlogen. Pas in 2010 is er voortplanting van deze soort aangetroffen in de Gelderse Poort bij Nijmegen.

Dit exemplaar lijkt enigszins verdwaald, maar gezien de opmars van andere zuidelijk georiënteerde (libellen) soorten is het de vraag of het bij deze eerste en tot dusver enige waarneming voor Texel zal blijven de komende jaren.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog