www.boswachtersblog.nl/ Texel

Opgeruimd het voorjaar in!

19 februari 2024 Charlotte Maas in Texel

Traditiegetrouw gaan we aan het eind van het winterseizoen met hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers zwerfafval opruimen in de Slufter. Kom je ons helpen op zaterdag 24 februari?

Vloedmerk 

Bij een straffe wind en hoog water loopt de Slufter elk jaar wel een paar keer vol met zeewater. De golven worden opgestuwd tot aan de voet van de Slufterdijk en nemen als een grote bulldozer van alles met zich mee. Als de wind is gaan liggen en de zee zich weer terugtrekt, blijft er een vloedmerk achter. Een vloedmerk is een langgerekte strook met materiaal dat blijft liggen op het hoogste punt waar de zee tijdens vloed is geweest. In de Slufter herken je het vloedmerk aan een dik pakket met materiaal aan de voet van de Slufterdijk. Het bestaat grotendeels uit natuurlijke aanspoelsels, zoals losgeslagen wieren, mosdiertjes, helmgras en plantjes, maar helaas neemt de zee ook veel zwerfvuil mee de Slufter in. Dit levert soms mooie strandvondsten op, maar de natuur is er minder blij mee.  

Een bron van leven 

Het vloedmerk is een bron van leven voor vele planten en dieren. Op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen kan deze laag materiaal erg rijk aan soorten zijn. Tijdens het vergaan loopt de temperatuur in de dikke laag lekker op. Insecten vinden er letterlijk een warm thuis. Voor vogels is het een mooie plek om voedsel bij elkaar te scharrelen. Planten als zeeraket en kamille kunnen zich er vestigen vanwege de rijke bron aan voedingsstoffen. De zeldzame noordse woelmuis kan zich er goed in verstoppen voor roofvogels.  

Omdat het vloedmerk bijdraagt aan de bijzondere soortenrijkdom in de Slufter laten we het natuurlijke materiaal liggen, maar het zwerfvuil zijn we liever kwijt. Dieren kunnen verstrikt raken in touw, lopen verwondingen op of worden ziek na het inslikken van stukjes plastic. Tijdens het opruimen komen we gegarandeerd allerlei interessante natuurvondsten tegen, waarover de boswachters je van alles kunnen vertellen. 

Samen sterk 

Dankzij de hulp van enthousiaste vrijwilligers is de jaarlijkse schoonmaakactie in de Slufter altijd een groot succes. Vorig voorjaar slaagden we er samen in om in één ochtend wel 700 kilo zwerfvuil op te ruimen! Staatsbosbeheer organiseert de opruimactie en zorgt voor praktische zaken zoals vuilniszakken en werkhandschoenen voor groot en klein. Café-restaurant De Slufter trakteert ons na afloop van een ochtend opruimen op een kop warme soep.  

Actie in de voorjaarsvakantie! 

Kom je ons ook helpen op zaterdag 24 februari bij het schoonmaken van de Slufter? We verzamelen om  10.00 uur onderaan de Sluftertrap, aan het eind van de Slufterweg. De opruimactie duurt tot ongeveer 12.00 uur, waarna we in het Sluftercafé afsluiten met een lekkere kom soep. We hopen op een grote opkomst, zodat we zoveel mogelijk zwerfvuil uit dit prachtige natuurgebied kunnen opruimen. Hulp van volwassenen maar ook van kinderen is zeer welkom, onder de 12 jaar graag samen met een volwassene. Vooraf aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Vergeet niet om laarzen aan te trekken! 

Voor vragen kun je contact opnemen met Charlotte Maas via c.maas@staatsbosbeheer.nl 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog