www.boswachtersblog.nl/ Texel

Start van het broedseizoen

4 maart 2024 Charlotte Maas in Texel

De sneeuwklokjes staan al vol in bloei en de eerste krokussen steken hun kopjes boven de grond. Ik verheug me op langere, warmere dagen met bloeiende bloemen, zoemende insecten en vrolijke lammetjes in de wei.
Als je buiten even stil blijft staan hoor de je de vogels weer fluiten. Na wekenlang stil te zijn geweest laten ze nu weer volop van zich horen. Het luchtruim vult zich met trekvogels die vanuit de overwinteringsgebieden weer naar het noorden trekken. Veel van deze vogels bezoeken ons eiland om hier te paren en te broeden.

Groene routes tijdelijk dicht 

Door de duinen van Texel lopen onze groene routes, gemarkeerd door paaltjes met een groene kop of een groen pictogram. Deze paden lopen door bijzondere gebieden, die in het broedseizoen van speciaal belang zijn voor een aantal kwetsbare vogelsoorten zoals lepelaars, blauwe kiekendief en de tapuit. Om deze vogels de nodige rust te bieden om te broeden en hun kroost groot te brengen zijn de groene paden alleen in het naseizoen en de winter opengesteld. Van 1 maart tot 1 september zijn ze niet toegankelijk. Daarmee zorgen we voor een groter aaneengesloten rustgebied.  

Honden aan de lijn 

In de Texelse bossen De Dennen en het Krimbos mogen honden loslopen. Op de speelplaatsen en in de gebieden met vee geldt een aanlijnplicht. Met ‘loslopen’ bedoelen we dan ‘zonder riem’, maar wel op het pad en onder appèl. Het aanlijnen van de hond is niet alleen om grondbroedende vogels en jonge dieren te beschermen, maar ook om overlast voor andere bezoekers te voorkomen. Niet iedereen vindt het fijn als er een hond op je af komt rennen. 

Blijf jij op het pad? Dan blijven zij op het nest! 

Een groot deel van de gebieden van Staatsbosbeheer zijn ook in het broedseizoen te bezoeken. Volg hiervoor de gele, blauwe of rode wandelroutes. Op al deze routes is vrij wandelen op wegen en paden toegestaan. Het is belangrijk dat ook de hond op de paden blijft. In de Dennen leeft bijvoorbeeld de houtsnip. Deze unieke vogel rust op de grond en weet zich goed te camoufleren. Je zult het dier vrijwel alleen zien als het door jou of door een rondsnuffelende hond opgeschrikt wordt. Deze en andere bosvogels hebben rust en ruimte nodig om te broeden en hun jongen groot te brengen. Overigens zijn de vogels niet alleen in het broedseizoen kwetsbaar. Ook in de winter, als het extra hard nodig is om energie te sparen, is elke keer dat een vogel opgeschrikt wordt een aanslag op zijn conditie. Door alleen op de aangegeven paden te recreëren dragen we met zijn allen bij aan het behoud van de biodiversiteit in de Texelse natuur. Zo kunnen we ook in de toekomst genieten van het bos en duin vol bijzondere soorten!

Houtsnip Jonathan Leeuwis

 

 

reageren

geef een reactie

  • HTML
    4 april 2024 om 08:36
  • Devanshu Testing
    4 april 2024 om 08:29
    • HTML
      4 april 2024 om 08:37

      “>

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog