www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelwacht weer van start

29 maart 2024 Charlotte Maas in Texel

Vogelkijkpunt Het Diepe gat

Vanaf zondag 31 maart zijn er weer vrijwillige vogelwachters actief bij de vogelkijkpunten Het Diepe Gat en De Geul. Deze vogelwachters vertellen je graag alles over de vogels in het gebied en de bijzondere natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel. Ze informeren bezoekers op de vogelkijkpunten, maar houden ook een extra oogje in het zeil.

Eidereend met kuikens, Bert Ooms

Veel vogelsoorten  

Vanaf het vogelkijkpunt aan de Mokweg zijn zowel vogels in de Geulplas als in de Mokbaai goed te bewonderen. Door het zoete en zoute water vlak naast elkaar kun je er een grote verscheidenheid aan soorten treffen. Op het uitkijkpunt heb je goed zicht op de aalscholverkolonie. Achter op de plas zit ook een grote lepelaarkolonie. Bij Het Diepe Gat in De Slufter zijn veel eidereenden te zien. In april en mei kun je hier het koeren van de baltsende mannetjes horen. Wanneer je de bruingekleurde vrouwtjes minder ziet, kun je ervan uitgaan dat ze aan het broeden zijn geslagen. Rondom de plas tref je o.a. ook kluten, rosse grutto’s, wulpen, zilverplevieren, groenpootruiters, tureluurs en bergeenden. 

Boswachters 

De vrijwillige vogelwachters zijn een welkome aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. De boswachters werken in het broedseizoen in een intensief vogelwachtschema. Uitvoerende beheerwerkzaamheden staan de komende maanden op een lager pitje, de boswachters zijn vooral in het veld aanwezig. Soms zijn ze al bij het eerste ochtendgloren op pad, soms juist tegen de schemering om toezicht te houden en voor monitoring van flora en fauna. 

Recreatie en natuur, een kwetsbare balans
Voor Staatsbosbeheer is het een grote uitdaging om een goede balans te vinden tussen het beschermen van  natuur en  bezoekers zoveel mogelijk de kans geven van de natuur te genieten. In onze gebieden ligt een uitgebreid netwerk van paden. Zo kunnen wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers genieten van de prachtige natuur. Door de jaren heen zijn er echter ook veel onofficiële paden ontstaan. Zo’n sluippad lijkt misschien onschuldig, maar de gevolgen van het gebruik voor de soorten die er leven kunnen groot zijn. We vinden het belangrijk dat mensen kunnen genieten in onze gebieden, maar ook dat we in het bos en het duin een veilige plek bieden aan verschillende diersoorten. Door alleen op de aangegeven paden te recreëren draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit in de Texelse natuur. Zo kunnen we ook in de toekomst genieten van bijzondere soorten!  

Kom kijken bij de vogelwachters
Tot eind augustus zijn er wekelijks nieuwe vrijwilligers bij de uitkijkpunten te vinden. Elk van hen brengt een eigen expertise mee. De meesten  zijn ervaren vogelaars; sommige vogelwachters hebben ook kennis  van vlinders, bijzondere insecten of planten. Op de uitkijkpunten zijn verrekijkers en een telescoop beschikbaar. Ook is er een gratis vogelkaart waarop je de meest voorkomende vogelsoorten van Texel kunt vinden. De vogelwachters kunnen je precies vertellen wat er te zien is en hoe je de kijker en de telescoop gebruikt.
 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog