www.boswachtersblog.nl/ Texel

Hier broeden tapuiten!

4 april 2024 Charlotte Maas in Texel

Tapuit: Aaldrik Pot

De tapuit is tegenwoordig een van de zeldzaamste broedvogels van Nederland. Tapuiten broeden van april tot en met juni. Op de Veluwe en in Drenthe is de soort bijna volledig verdwenen. Texel is een van de bijzondere plekken in Nederland waar tapuiten nog broeden daarom zetten we ons in om hen extra bescherming te bieden. Bij het Renvogelveld en de Tuintjes kom je lichtgroene bordjes tegen die je attenderen op de aanwezigheid van de tapuit en is er rondom het Renvogelveld een afzetting geplaatst.

´Zorro-masker’

De tapuit is een zangvogel die de komende weken weer na een overwintering onder en rondom de Afrikaanse Sahel arriveert in de Texelse duinen. De eerste individuen zijn al op het eiland gespot! De soort heeft een blauwgrijze rugtekening, zalmroze borst en markant zwart ´Zorro-masker’. Door stikstofdepositie en daarbij behorende vergrassing zijn tapuiten op de Veluwe, Drenthe en ook in de duinen sterk afgenomen. Deze bijzondere vogels rennen over de duinhellingen opzoek naar kruipende insecten. Ze broeden graag in holen zoals in een konijnenhol. Door kleine verstuivingen, konijnen en schapenbegrazing zijn de nog schrale en kale duinen hier behouden; het ideale leefgebied van de tapuit.

Onderzoek

Sinds enkele jaren wordt er in de Eierlandse duinen onderzoek uitgevoerd door SOVON vogelonderzoek waarbij het aantal broedparen, het broedsucces en de overlevingskans worden bepaald. De gegevens worden gebruikt om de invloed van recreatie en beheermaatregelen op het aantal tapuiten te evalueren.

Wandelen in de Eierlandse duinen

Je kunt de Tuintjes en het Renvogelveld nog steeds bezoeken en wandelen over de aangegeven wandelpaden. We vragen bezoekers om op de paden te blijven, de hond aan te lijnen en de vogels niet te verstoren.

Wil je meer weten? Bekijk de korte film over de tapuit op Texel: https://www.npduinenvantexel.nl/50571/doen/vogels-kijken/de-tapuit

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog