www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Altijd al een fort willen bekijken? Nu is je kans!

10 september 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Komend weekend openen veel forten van de Hollandse Waterlinie hun deuren.
Staatsbosbeheer is eigenaar van veel van deze bijzondere gebouwen en dit weekend ben je van harte welkom om met onze boswachters en vrijwillige gidsen een kijkje te nemen in een fort.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie tussen het Muiderslot en de Biesbosch in Brabant. Maar liefst 85 kilometer lang. Vanaf ongeveer 1850 tot en met de Tweede Wereldoorlog werd het gebied bij dreiging onder water gezet om vijanden proberen tegen te houden. Tegenwoordig is de Waterlinie een prachtig natuurgebied met ongeveer 60 forten, honderden kazematten en vele waterstaatkundige werken. Deels zichtbaar, deels verborgen in het landschap.

Ook in de provincie Utrecht liggen meerdere forten zoals Ruigenhoek, Rijnauwen, Vechten en Tienhoven. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een andere functie gekregen. Op andere forten is vanaf de tweede wereldoorlog vrijwel niets meer gedaan en hierdoor zijn de natuurwaarden bijzonder hoog geworden. Vooral gedurende de wintermaanden slapen er veel vleermuizen.

Ikzelf ben zaterdag en zondag gastheer bij fort Ruigenhoek. Wil je zien wat er allemaal te doen is in vele andere forten, neem dan een kijkje op www.forten.nl Voor een impressie van de forten van Staatsbosbeheer, zie de diaserie hieronder.
Ik zie je graag dit weekend!

Boswachter Paul Suurmond

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog