www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Onmisbare vrijwilligers

18 september 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Vrijwilligers zijn bij Staatsbosbeheer niet meer weg te denken. Gelukkig maar, want zij leveren een grote bijdrage aan het beheer, monitoring van flora en fauna, voorlichting en administratie. Bovendien is het fantastisch om met zoveel verschillende mensen met zeer diverse achtergrond te mogen samenwerken.

Als boswachter beheer werk ik, logischerwijs, vooral samen met vrijwilligers die actief zijn in het beheer. Hun werkzaamheden variëren van het harken van grindpaden, snoeien van bomen en hagen, schilderen van wandelpaaltjes, opsnoeien van wandel- en ruiterroutes, maaiwerkzaamheden als tractorchauffeur tot administratief werk.

Vier van deze vrijwilligers wil ik graag voor het voetlicht brengen. Wat niet betekent dat de één meer is dan de ander. Iedere vrijwilliger draagt op zijn of haar manier bij aan de instandhouding van onze terreinen en geven door hun inzet vaak iets extra’s.

Als eerste Leen.
Leen werkt vier dagen per week aan de grote kom in het Baarnse Bos. Iedere morgen om half acht komt hij met de fiets en gaat aan zijn werk: het schoffelen van de hagen en paden rondom de Grote Kom. Daarnaast zorgt hij dat de, door honden gegraven gaten, direkt worden hersteld om erger te voorkomen.
Leen is niet meer weg te denken uit het Baarnse bos en vele wandelaars en hondenuitlaters kennen hem. Door zijn werk, hij doet dit inmiddels anderhalf jaar, ziet het er rondom de Grote kom altijd zeer verzorgd uit. Overigens doet hij dit onder toeziend oog van de drie houten dames die rondom de grote Kom toezicht houden op alles wat er gebeurt.

Dan hebben we Bram, die al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk voor Staatsbosbeheer uitvoert. In het verleden was dat surveillance, nu werkt hij als tractorchauffeur. Tractorwerk is niet iets wat iedere vrijwilliger kan. Door zijn jarenlange surveillance kent Bram het terrein feilloos. Bram werkt iedere week een dag in het beheer en ondersteunt daarmee onze vaste medewerkers. Zijn inzet zorgt ervoor dat we veel werk kunnen verzetten.

Leen Bakker is drie jaar geleden, na zijn pensionering in de Vuursche begonnen als zogenaamde Werfbaas. Hij organiseert het terrein rondom de werkschuur.
Leen heeft ervoor gezorgd dat het aangevoerde afval eenvoudig te scheiden is. Hiermee dienen we niet alleen het milieu maar ook de portemonnee!
Ook heeft hij een aanhanger ingericht vol verschillende gereedschappen voor de vrijwilligers die in de uitvoering werkzaamheden verrichten.
Verder begeleidt Leen de vrijwilligers die verbonden zijn aan de beheereenheid de Heuvelrug. Hij zorgt voor hun vrijwilligerskleding, het tijdig indienen van declaraties en hij houdt de contracten up-to-date.

Als laatse wil ik noemen de werkzaamheden van Jaap. Jaap is een vrijwilliger die de 80 jaar al is gepasseerd en iedere week op donderdag om half acht zijn opwachting maakt.
Hij ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de banken van de Vuursche en Groeneveld ‘zitbaar’ te houden. Dit betekent dat hij alle banken met groene zeep en water schoonhoudt van groen en aanslag. Het milieu is hiermee gebaat, alle banken zijn weer bruikbaar en hebben na dertig jaar nog steeds een bijzondere landgoeduitstraling. Op Groeneveld staan 33 banken van het klassieke model en die zijn al ongeveer 34 jaar oud. Bij mooi weer is de bezettingsgraad bijna 100%!

Landgoedbank Jaap

In het bovenstaande heb ik een paar van de vrijwilligers in het voetlicht gezet maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zo’n 125 vrijwilligers ondersteunen ons in alle werkzaamheden en zijn niet meer weg te denken. Gelukkig maar!

Rein Berends
Beheerder Utrecht oost

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog