www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Vegetariër of flexitariër

11 december 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Als ik je zou vragen of een vos een planteneter of een vleeseter is wat zou je dan zeggen? En als ik je zou vragen of een ree een vleeseter is of een planteneter wat is dan je antwoord?

Waarschijnlijk zeg je dat een vos een vleeseter is en een ree een planteneter en daar heb je ook gelijk in. Maar toch staan er bij deze dieren ook andere dingen op het menu. Vossen eten bijvoorbeeld soms ook bessen. Een vossenkeutel vol met kersenpitten verraadt dat hij dus ook een plantaardig hapje niet afslaat maar hoe zit dit bij reeën?

Een aantal weken geleden gaf ik een reeën excursie. Helaas kon ik die avond een ree van te dichtbij laten zien want er lag een doodgereden ree op de weg.
Doodgereden dieren geven wij altijd terug aan de natuur en zo hebben we deze ook in het bos gelegd. Dit keer met twee camera’s er bij om eens te kijken welke dieren hier op af zouden komen. Das en vos hebben een kijkje genomen maar tot mijn verbazing zijn er ook heel veel reeën geweest die werden aangetrokken door de geur van het kadaver.
Op de foto’s en filmpjes brachten verschillende bokken en geiten een bezoek. Het dode reekalf was geen familie van deze reeën omdat het dier kilometers verderop was doodgereden. Dit had misschien de bezoeken kunnen verklaren, als het kalf nog zijn eigen geur heeft zou de moeder het misschien nog herkennen maar dit was dus niet het geval.
Op een aantal filmpjes is een reebok te zien die lagere tijd het kadaver likt. Met zijn poot en gewei probeert hij nog wat los te maken en blijft likken van het kadaver. Ik heb dit nog nooit eerder gezien bij reeën.
Dieren hebben vitamines en mineralen nodig. Ik ken de foto van een koe die een dood konijn opeet en ook het hert dat een merel heeft opgegeten waarschijnlijk om mineralen zoals calcium binnen te krijgen. Vermoedelijk is dit ook de reden waarom deze bok het kadaver zo aan het likken is. Bloed en vocht van de ingewanden waren blijkbaar een toevoeging aan het dieet van deze echte vegetariër.  Deze avond was hij even flexitariër.

Mocht iemand dit vaker hebben gezien, laat het ons even weten!

 

Boswachter Janneke
@Bosw8terJanneke

 

 

reageren

geef een reactie

 • marcelvossestein
  12 januari 2016 om 08:09

  Het is bepaald geen schranspartij. Eerder een behoedzaam opnemen van vocht. Dus meest waarschijnlijk dat het om voor de dieren kostbare mineralen gaat, Daarom is het feitelijk extra nodig om (ge)dode natuurdieren in de natuur achter te laten.Wild uit de natuur is feitelijk roof van de kadaverfauna. Ruim 30 diersoorten leven er in belangrijke mate van. En daarbij was de ree nog geeneens meegeteld.

 • Maus Sturmer
  14 december 2015 om 08:35

  Kan het misschien een moeder of kind zijn van de ree?

  • T
   14 december 2015 om 10:59

   Lees ff goed….

  • staatsbosbeheerutrecht
   14 december 2015 om 10:59

   Bedankt voor je reactie. Het is een mannelijk ree wat je ziet op de film dus moeder kan het niet zijn. Bokken hebben geen band met hun jongen.
   Het dode dier is op dusdanig grote afstand gevonden dat een familieband eigenlijk uitgesloten is.

 • jan katsman
  11 december 2015 om 13:46

  Bijzonder gedrag zou ik zeggen, nooit gezien of eerder gehoord.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog