www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Toad on the road!

18 maart 2016 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Als ik ergens blij van word zijn het wel reptielen en amfibieën. Een hele winter heb ik deze prachtige dieren niet gezien maar in maart is het dan eindelijk weer zo ver, de paddentrek! De eerste kikker en pad zijn voor mij altijd een hoogtepunt en daar moet dan ook altijd even een foto van worden gemaakt.
Kikkers, padden en salamanders houden een winterslaap. Als de temperatuur stijgt worden deze dieren actief en trekken naar poelen, sloten, vennen en vijvers om zich voort te planten.
Padden worden als een van de eerste soorten actief. Zodra de temperatuur ’s nachts boven de 6-7 graden komt en het vochtig genoeg is gaan padden aan de wandel. Duizenden padden leggen soms een gevaarlijke tocht af naar water om zich voort te planten.

padinhand
Deze pad was er vroeg bij en was op 1 februari al aan de wandel. Dit was dan ook mijn eerste pad van 2016.

Padden trekken van februari tot april. Tijdens nachten dat de omstandigheden goed zijn gaan op sommige plekken soms wel duizenden padden aan de wandel. Tijdens de tocht naar hun voortplantingswater trotseren de padden ook wegen waar helaas veel padden, onder de banden van een auto, hun einde vinden. Op veel plaatsen in Nederland helpen gelukkig vele vrijwilligers padden veilig de weg over.

De vrouwelijke padden zitten al vol eitjes die bevrucht worden door een mannetjes pad als ze het water heeft bereikt. Als een mannetjes pad onderweg een vrouwtje tegen komt klemt hij zich stevig vast op de rug van het vrouwtje en lift, lekker lui, de rest van de reis mee.

kikker3
Mannetjes pad lift mee op de rug van een veel groter vrouwtje.

Sommige vrouwtjes zeulen meerdere mannetjes met zich mee. In het water zie je tijdens de voortplanting soms hele klompen padden, meerder mannetje proberen een vrouwtje te bemachtigen en proberen zich met z’n allen vast te pakken aan een vrouwtje.
In tegenstelling tot kikkers leggen padden geen klomp met eitjes maar zijn het lange snoeren. De Gewone Pad kwaakt ook niet zoals een kikker maar maakt een heel ander geluid; veel hoger en zachter, bijna fluitend.
De Gewone Pad is niet de enige Nederlandse pad. De Rugstreeppad, en de zeldzame Vroedmeesterpad, Knoflookpad en Geelbuikvuurpad kunnen we ook in Nederland tegenkomen.

De paddentrek is weer losgebarsten, het weer even extra opletten geblazen voor de toads on the roads!

Boswachter Janneke Ordelmans

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog