www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

De Veenmol

14 juli 2016 Boswachter Paul Suurmond in Utrecht

Enige tijd geleden zag ik vlak bij ons kantoor in Tienhoven iets bruins over het gras lopen.
Was het een spitsmuis? Nee, toen ik dichter bij kwam leek het meer op een uit de kluiten gewassen krekel en toen ik hem op wilde pakken groef het dier in een razend tempo een gaatje in de grond en verdween. Later zag ik hem gelukkig weer en kon ik hem op de foto zetten.

Collega’s hadden het beest al vaker gezien en nu bleek dat ik voor het eerst in mijn boswachtersleven oog in oog had gestaan met een veenmol van wel 10 cm lang!20160509_150524_resized_1

De veenmol is echter geen zoogdier maar is familie van de krekel. Toch heeft de veenmol wel eigenschappen die lijken op de mol. Met zijn sterke voorpoten graaft hij gangen in de grond waar hij aan wortels knaagt maar ook regenwormen en larven eet. Dit kan hij alleen in zachte en natte grond, vandaar dat je hem alleen in veengebieden zult aantreffen. Daarnaast heeft hij vleugels zodat hij  kan vliegen en kan hij ook nog eens goed zwemmen. Het geluid wat hij maakt lijkt sterk op het sjirpen van krekels. veenmol_ingrond_1De veenmol is overigens een zeer zeldzaam dier en staat sinds kort op de rode lijst van beschermde diersoorten.

Boswachter Paul Suurmond

reageren

geef een reactie

  • Duurzaam Woudsend
    14 juli 2016 om 15:29

    Bij ons in de moestuin zit hij volop, we vangen ze bij de tientallen aan de Machinekade in Maarssen.

  • Duurzaam Woudsend
    14 juli 2016 om 15:29

    Bij ons in de moestuin zit hij volop, we vangen ze bij de tientallen aan de Machinekade in Maarssen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog