www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

De baard van Koning Winter!

20 december 2016 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

foto: Jelle Bais

Als het winter is denk je natuurlijk aan koud en guur weer en blijf je het liefst thuis bij de kachel. Je gaat er misschien van uit dat er nu in de natuur niet veel te beleven valt. Maar niets is minder waar. Ook in de winter kun je heel veel zien en beleven. Heb jij bijvoorbeeld wel eens ijshaar gezien? Een heel zeldzaam en prachtig natuurverschijnsel!

IJshaar is een heel bijzonder natuurverschijnsel. Het wordt ook wel de Baard van Koning Winter genoemd. Als de luchttemperatuur iets onder het vriespunt komt, kan ijshaar ontstaan op dood hout van loofbomen. Dat komt omdat er in het hout schimmels zitten met een specifieke stofwisseling. Door de lage temperatuur in combinatie met een hoge luchtvochtigheid komt er water vrij. Het water wordt door hele kleine openingen in het hout naar buiten geperst. Dat vocht bevriest en krijgt een haarachtige structuur, vandaar de naam ijshaar.

Heel teer

Tot nu toe is ijshaar in Nederland alleen nog maar aangetroffen op loofhout en dan met name op takken van beuk en eik. Omdat ijshaar heel teer is en door zonlicht heel snel verdwijnt kun je ijshaar het beste ’s-morgens vroeg en op schaduwrijke plekken vinden. En raak het vooral niet aan, want de lichtste aanraking doet het ijshaar onmiddellijk verdwijnen!

reageren

geef een reactie

 • S.M.T. Twente
  20 december 2016 om 21:43

  Ken het verschijnsel niet. Prachtig en weer wat wijzer. Hartelijk dank!

  • Boswachter Corien Koreman
   30 december 2016 om 11:33

   Dank voor de reactie, en graag gedaan!

 • Dirk
  20 december 2016 om 15:53

  Weer wat geleerd, dank je wel!

  • Boswachter Corien Koreman
   30 december 2016 om 11:33

   Graag gedaan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog