www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

10.000 Bomen geplant op de Utrechtse Heuvelrug

7 februari 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Op verschillende plekken op de Utrechtse Heuvelrug is Staatsbosbeheer momenteel bomen aan het planten. Dat gebeurt op plekken waar voorgaande jaren hout is geoogst, onder andere in boswachterij Austerlitz. Op plaatsen waar verjongingsplekken zijn gemaakt én in een aantal bospercelen om variatie aan te brengen worden in totaal maar liefst 10.000 eiken- en beukenboompjes geplant.

Een deel wordt geplant op geklepelde verjongingsvlaktes waar naar verwachting de verjonging wat moeilijker op gang komt. De boompjes worden in groepjes van ca. 25 stuks geplant op ca. 1,5 meter afstand van elkaar zodat ze mooi recht gaan groeien. Rechte stammen geven in de toekomst immers mooi kwaliteitshout. Om wildvraat te voorkomen hebben de bomen al een aardig formaat, ze zijn bij het planten al zo’n 1,5 tot 2 meter groot. Verder wordt een deel in bosvakken met larix of douglas aangeplant met beukenboompjes om het bos variatie te geven. Dit is vooral beuk omdat deze schaduw goed verdraagt. Eik wordt vooral geplant bij grove den op half-zon, half-schaduw plekken.

Houtoogst

Sinds januari is weer gestart met de jaarlijkse houtoogst. Dit jaar zijn wij aan het werk in het Amerongse Bos. Deze boswerkzaamheden combineren het oogsten van hout met het stimuleren van de natuurlijke ontwikkeling van nieuwe bomen. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden open plekken gemaakt. We gaan op deze plekken de groei van nieuwe bomen stimuleren. Op deze open plekken in het bos gaan dus nieuwe jonge bomen groeien. Waar de verjonging wat moeizaam op gang komt, wordt aangeplant.

Kwaliteitshout

Duurzame houtproductie  is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van het bosgebied. Door regelmatig te dunnen en verjongen zorgen we ervoor dat ook toekomstige generaties kwaliteitshout uit het bos kunnen blijven oogsten. En er ontstaat bovendien een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is. De opbrengst van de houtverkoop gebruikt Staatsbosbeheer voor het beheer. Hollands Hout: een prachtige milieuvriendelijke, hernieuwbare grondstof. Dáár zijn we trots op!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog