www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Vliegen over het linielandschap

24 mei 2018 Boswachter Tineke Harlaar in Utrecht

Bijna is het zover! Op 2 en 3 juni vieren we het linielandschap tijdens Mooi Linieland. Tijdens dit weekend zijn er bij verschillende forten activiteiten georganiseerd. Als boswachter aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug heb ik het geluk dat er meerdere forten te vinden zijn in mijn gebied. Het mysterieuze van de flinke gebouwen in een verder verlaten landschap blijf ik fascinerend vinden. Tijdens het weekend staat ook het belang van het linielandschap centraal. Wist je bijvoorbeeld dat vleermuizen niet alleen de forten maar ook het specifieke landschap nodig hebben? In dit blog vertel ik je er meer over.

Winterslaap

In de winter gebruiken vleermuizen onze forten vaak als slaapplek (goed te zien in bovenstaande foto). De condities in de forten zijn namelijk perfect voor een goede nachtrust. Het is er vochtig, vrij van roofdieren en de temperatuur blijft over het algemeen boven het vriespunt. Het blijft geweldig om te zien hoeveel vleermuizen we soms tellen tijdens de jaarlijkse tellingen. Ter illustratie: In fort bij Rijnauwen zijn dat er jaarlijks zo’n 300!

Net zo belangrijk

Dat de forten belangrijk zijn voor vleermuizen is geen onbekend nieuws. Maar wist je dat het landschap even belangrijk is? Eén van de meest simpele redenen: het water rondom het fort is een ideale plek om te jagen op insecten. Net als de struiken en bomen trouwens. Allemaal perfecte omstandigheden voor een vleermuis om voedsel te scoren. Maar het landschap is niet alleen belangrijk als voedselbron. De bomenrijen en rechte grachten worden gebruikt als vliegroute. Via deze route kunnen de dieren het fort eenvoudig bereiken. Vleermuizen zijn overigens net mensen, ieder dier heeft een eigen voorkeur qua vliegroute.

Recht water, bossen en struiken én een oud gebouw: Vleermuis-paradijs!

Uitdaging

Ga je toevallig naar één van de activiteiten tijdens Mooi Linieland? (Je kunt er suppen, schilderen, fietsen, wandelen en nog veel meer) Dan geef ik je een mini-opdracht van de boswachter mee. Bedenk eens hoe jij als vleermuis het linielandschap zou gebruiken als jachtterrein, en kan je een holle boom vinden om uit te rusten? Ik hoop dat het blog je weer een andere kijk geeft op de natuur rond de forten. Veel plezier!

reageren

geef een reactie

  • Hotmail sign in
    27 november 2018 om 09:16
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog