www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wandelen tot je groen ziet met de nieuwe wandelkaart van de Noord Veluwe

5 juni 2018 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe
Samenwerking tussen Staatsbosbeheer en haar buren levert voor de nieuwe Falk wandelkaart van de Noord Veluwe levert 20 nieuwe routes op.

Trots op onze nieuwe wandelkaart! Samen met Linda Kaats van Geldersch Landschap en Kasteelen voor kasteel Staverden. Foto: Kevin Hagens

Ein-de-lijk heb ik hem dan in mijn handen. De nieuwe wandelkaart ‘Noord Veluwe’ van Staatsbosbeheer en de firma Falk, waarbij de hele noordwest flank van de Veluwe met al haar pracht en praal een nieuwe wandeleenheid vormt.

Waar ben ik aan begonnen, dacht ik ergens begin dit voorjaar. Een eenvoudig idee was namelijk uitgegroeid tot een heel project. Het begon met een bericht van Falk, uitgever van een breed scala aan auto, fiets- en wandelkaarten en tevens partner van Staatsbosbeheer.

Het plan

Wandelkaart Nunspeet (nr. 20) moest worden herdrukt want de oplage raakte op. Al enige tijd liep ik met het idee rond om de uitsnede van deze ‘kleine’ kaart te herzien en dit was het moment. De wandelaar liep namelijk al snel van de Nunspeet kaart af, en het Speulder- en Sprielderbos stond op de Midden Veluwe kaart (nr.24) afgebeeld. Beide boswachterijen liggen in de context van de regio Noord Veluwe, dus waarom niet allebei op één uitsnede. Goed voor de kaart, goed voor de wandelaar.

Met dit idee in het hoofd, vroeg Staatsbosbeheer aan Falk hierover na te denken. Dit zou namelijk een hele nieuwe wandelkaart betekenen. Falk was direct enthousiast en gaf goedkeuring voor een geheel nieuwe opmaak. Ik sprong natuurlijk een gat in de kaart.

Het bos van de buren is even mooi!

Over gat gesproken, ik realiseerde mij direct bij het zien van de nieuwe proefuitsnede dat een heel deel van de Veluwe, dat niet in eigendom is van Staatsbosbeheer, prachtig zichtbaar werd en dat waren niet de minste natuurgebieden. Bijvoorbeeld landgoed Staverden van Stichting het Geldersch Landschap en Kastelen, de Leuvenumse bossen van Natuurmonumenten, een deel van het Kroondomein het Loo en de bossen van gemeenten Ermelo, Harderwijk en Nunspeet. Wow! Wat een waanzinnig groot wandelgebied ineens, zeker wel 15.000 hectare groot.

Nadat ik de gemarkeerde wandelroutes van Staatsbosbeheer, 16 stuks voor beide boswachterijen, had ingetekend, bedacht ik me hoe tof het zou zijn als onze buren mee zouden doen met het aanleveren van routes. Zo gezegd, zo gedaan. En ik ging op ontdekkingsreis bij mijn collega buurboswachters. Voordat ik het wist had ik 20 extra routes ‘in the pocket’. Waanzinnig, iedereen deed mee, zelfs de NS, die de relatief nieuwe NS-wandeling Hierdense Poort graag op de kaart zagen verschijnen.

En dit is ‘m dan!
Fotograaf frontfoto: Gert-Jan Brandenburg.

Dag nr. 20, hallo nr. 19

Vanaf medio juni komt de nieuwe wandelkaart, nr. 19 Noord Veluwe, in de plaats van de nr. 20 Nunspeet. Als vanouds met schaal 1:25.000 en uiteraard inclusief de logo’s van alle partijen. Hij biedt de wandelliefhebber 35 fraaie, gemarkeerde wandelroutes door de veelzijdige Noord-Veluwse natuur voor 6,99 euro.
De kaart is o.a. te bestellen via de website van Falk.

Voor wie zich afvraagt wat deze nieuwe uitsnede van kaart 19 betekent voor kaart 24, Midden Veluwe: op het moment dat de oplage van de Midden Veluwe opraakt, zal daar opnieuw naar gekeken worden.

Mijn favoriet

Als je mij vraagt naar een persoonlijke favoriet, moet ik diep nadenken. De routes en gebieden verschillen behoorlijk van elkaar en nagenoeg elk gebied heeft wel weer haar eigen sfeer en romantiek, maar als ik toch moet kiezen, dan route 5. De Leuvenumse Beekroute van Natuurmonumenten, een werkelijk adembenemende tocht langs een beekdal door oud, natuurlijk boslandschap. En voor wie tijdens de wandeling pauzeert; draai de kaart dan even om. Achterop is namelijk het nodige aan informatie over het gebied te vinden.

Bedankt!

Een speciaal woord van dank aan iedereen die heeft geholpen aan deze nieuwe wandelkaart, in het bijzonder mijn collega boswachters, zonder jullie was dit overzicht niet mogelijk geweest. Mijn collega Albert, grafisch vormgever en alleskunner. Maar ook de VVV’ s Putten, Ermelo en Nunspeet, zonder jullie geen Veluwe op 1.

 

reageren

geef een reactie

 • Edward
  30 juli 2020 om 13:38

  Ik ben net verhuisd naar Nunspeet en kom op dit blog tijdens het zoeken naar wat er allemaal te zien is in de omgevingen.

  Leuk om het enthousiasme te lezen. En wat fijn dat inderdaad routes van meerdere beheerders op 1 kaart te vinden zijn!

  Dank!

  Edward

 • Jac
  3 september 2018 om 17:00

  Is dit een goede kaart om te gebruiken voor een wandeling van Garderen naar Hierden door het Sprielderbos en het Speulderbos?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog