www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Vroonpad in Renesse afgesloten voor fietsers

2 augustus 2022 Staatsbosbeheer in Aan Zee

Staatsbosbeheer heeft om veiligheidsredenen de Vroonweg in Renesse per dinsdag 2 augustus 2022 afgesloten voor fietsers. Een gedeelte van het pad is in zeer slechte staat. Herstel van het fietspad is noodzakelijk om de veiligheid van de fietsers weer te kunnen waarborgen. Wandelaars kunnen nog wel van het pad gebruik blijven maken.

Waarom afsluiting?

Al jaren is het wegdek van het Vroonfietspad in natuurgebied de Vroongronden in Renesse in slechte staat. De toenemende droogte en het intensieve gebruik heeft er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat de bovenlaag van het halfverharde pad is verdwenen. Vanaf beide ingangen lijkt er niet zoveel aan de hand, maar het middengedeelte van het pad is in zeer slechte conditie. Het pad heeft een totale lengte van 2,7 kilometer. Staatsbosbeheer is eigenaar van het gebied en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de recreatieve paden.

Door de jaren heen waren er al de nodige problemen met het pad, in natte perioden stond het pad onder water. De laatste jaren is juist de droogte een probleem voor het pad omdat het geen fundering heeft en de toplaag slijt. Omdat Staatsbosbeheer vanwege de slechte staat van het pad de veiligheid niet kan waarborgen heeft zij daarom besloten het pad af te sluiten voor fietsers. Het is geen fijn besluit, want veel inwoners en recreanten maken dagelijks gebruik van de route via de Vroongronden.

Nog geen zicht op herstel

Op dit moment heeft Staatsbosbeheer nog geen zicht op het herstel van het pad. De financiële middelen voor het beheer van alle recreatievoorzieningen zijn onvoldoende toereikend om het pad te kunnen herstellen of te vernieuwen. Staatsbosbeheer gaat bekijken of er andere mogelijkheden zijn, zodat het pad in de toekomst weer voor fietsers kan worden opengesteld.

Alternatieve route

Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland het pad voor fietsers afgesloten en de omleiding met verwijsborden bekend gemaakt. Fietsers kunnen gebruik maken van de alternatieve route via de Hogezoom tussen Burg-Haamstede en Renesse, deze route ligt parallel aan het fietspad Vroonweg en is afgebeeld op onderstaand kaartje.

UPDATE 18 augustus 2022:

Fietspad tijdelijk weer opengesteld

A.s. zaterdag 20 augustus gaat het fietspad weer open voor fietsers. Eerder deze week is hard gewerkt om het Vroonfietspad tijdelijk te herstellen. Een aannemer heeft totaal 75 kuilen dichtgemaakt en het pad gerepareerd. Na de afsluiting zorgden lokale ondernemers, ondernemersorganisaties Hiswa Recron en de gemeente Schouwen-Duiveland met zowel financiële middelen als hand-en-span-diensten er voor dat het pad snel gerepareerd werd. Fietsers kunnen de komende tijd weer gebruik maken van het pad, de omleidingsborden worden uit het gebied weggehaald.

In gesprek

Deze noodreparatie is een tijdelijke oplossing, binnenkort gaan we met verschillende belanghebbenden in gesprek over een mogelijke langdurige oplossing.

Dit blog is van: William van der Hulle

reageren

geef een reactie

 • Titus Hofman
  10 augustus 2022 om 16:49

  Beste Boswachter, wat een bizar nieuws, de Vroonweg als fietspad af te sluiten vanwege het slechte wegdek omdat dit niet op tijd kon worden gerepareerd. Geldgebrek is dan wel het laatste argument dat mensen accepteren. Het pad werd, zeker in de zomerweken, dagelijks door duizenden fietsers gebruikt. Het alternatief voor de Vroonweg, de Hoge zoom, heeft een bijna nét zo slecht wegdek, al tientallen jaren.
  Ik denk dat u zelf niet de verantwoordelijke bent geweest voor het besluit van SBB om de Vroonweg af te sluiten voor fietsers, maar u moet zich namens de SBB schamen voor deze situatie. Ik wens u sterkte en ga er van uit dat het fietspad op korte termijn weer berijdbaar wordt voor al die duizenden toeristen.
  Met vriendelijke groet, Titus Hofman, Burgh-Haamstede

 • Leny
  3 augustus 2022 om 21:56
 • Oscar
  3 augustus 2022 om 06:36

  “ Vroonpad in Renesse afgesloten voor fietsers”
  Lag de oorspronkelijke weg er nog maar!
  😢

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog