www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Trieste en mooie berichten vanuit het begrazingsgebied.

5 maart 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Afgelopen maand zijn er 2 schotse hooglanders dood gegaan in het begrazingsgebied.
Op 7 februari werd er een os van 10 jaar dood gevonden door collega Herman Vogel en op 22 februari weer een even oude os. Dit baarde ons zorgen en na contact met de dierenartsen die hier, als het nodig is komen is de laatste os voor onderzoek opgehaald door de gezondheidsdienst voor dieren uit Deventer. De onderzoeken zijn nog niet afgerond.
Het is altijd een verdrietige vondst, opmerkelijk is ook altijd dat, als het beest dan afgevoerd wordt, de kudde afscheid lijkt te nemen. Sinds 22 februari gaan we nu iedere dag de kudde opzoeken om te observeren en tot op heden lijken ze allemaal gezond. Er lopen nu nog 14 schotse hooglanders.

Ondertussen kunnen we dan de sneeuwuil kijkers ook in de gaten houden. De meeste hebben respect voor het beest, maar er zijn helaas ook enkelen die het beest opjagen om een vlucht foto te maken. Dat ergert niet alleen ons, maar ook de kijkers die wel afstand houden.

Afgelopen zaterdag werd een dode sneeuwuil op de wadglooiing tussen Bol van Dooie en Oude Kooi gevonden. De donderdag ervoor werden beide vogels nog gezien. De sneeuwuil is voor onderzoek afgevoerd. We willen graag weten wat de doodsoorzaak is. Natuur is niet alleen mooi en schattig, maar kan ook zo wreed zijn.

Gistermiddag toen we schotse hooglanders observeerden, hoorden en zagen we veel graspiepers, dat is dan weer een heerlijk lentegeluid. We zagen ook een slechtvalk op een paaltje en een buizerd in de lucht. Opvallend is ook de toename van vooral grauwe ganzen in het begrazingsgebied. De vogels grazen daar en helpen dus ook weer op hun manier tegen de verruiging en vergrassing.

Allemaal natuur om stil van te worden, te genieten en soms dus ook triest.
En toch… de lente komt eraan!

[slideshow]

SAM_6156
foto: @Hans Elders

reageren

geef een reactie

  • Loes Meijer
    5 maart 2014 om 17:28

    10 jaar is niet erg oud he, ik ben benieuwd of er iets wordt gevonden! Mag ik een keer mee naar de schotse hooglanders met iemand die hen ként, dat lijkt mij superleuk!!1

  • Janty
    5 maart 2014 om 10:00

    RIP Hooglanders en Sneeuwuil.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog