www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Afscheid van een oude dame.

7 juli 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Honderden kilo’s gras en struiken moet ze gegeten hebben, haar officiële naam: A Bhuidne Ailli, maar wij noemden haar Stompie. Deze Schotse hooglander werd geboren op 31 augustus 1993 en vorige week donderdag was haar leven voorbij. Door een erfelijke groeistoornis in de hoeven moest ze regelmatig door de dierenarts bekapt worden. De hoorns groeiden op een gegeven moment naar haar kop toe en deze moesten een aantal jaren geleden afgezaagd worden, vandaar haar naam Stompie. Ze was nog de enige dame in het gezelschap van ossen en behoorlijk slim, want ze liet zich heel moeilijk vangen.
Afgelopen weken zagen we dat ze erg moeilijk liep, dus dierenarts Margrit Terpstra van Dierenkliniek Winsum kwam vorige week donderdag naar Vlieland. De verdoving verliep prima en binnen een half uur konden de hoeven geknipt worden en werd er een ontsteking in de achterpoot geconstateerd. Dus een paar flinke spuiten antibiotica konden toegediend worden. Tijdens het hoeven knippen werd er al medicatie toegediend om zo snel mogelijk uit de narcose te komen. Alles verliep goed en na een uurtje konden we haar weer in de benen krijgen en haar richting waterplas brengen, want ze moest water drinken. Dit lukte niet, ze weigerde te drinken. ‘S middags hebben we haar nog 20 liter water toe kunnen dienen, maar toen we ’s avonds nog even gingen kijken ging het helemaal niet goed. Na telefonisch overleg met dierenarts Margrit was er geen andere oplossing dan haar uit haar lijden te verlossen. Dokter Saar Schuling was snel ter plaatse.
Schotse hooglanders worden gemiddeld tussen de 15 en 18 jaar oud. Stompie was dus hoogbejaard. Een teken dat de runderen het hier goed doen.
En nu lopen er dus nog 12 Schotse hooglanders, allemaal ossen, in het begrazingsgebied.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Loes
  7 juli 2014 om 20:40

  Dag A Bhuidne Ailli, je was leuk!

 • trix1962
  7 juli 2014 om 19:50

  Jammer…maar in ieder geval een respectabele leeftijd mogen halen in de vrije natuur

 • Trudy Vogel
  7 juli 2014 om 13:10

  wat een prachtig stuk over deze mooie oude dame!
  met liefde geschreven!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog