www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zagen, slepen, kloven, sjouwen, stapelen… brandhout voor de Vlielanders.

25 november 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Arne Rollingswier gebruikt paardenkracht. ( foto Alianne Molog)

 

Er vallen weer heel wat zweetdruppels op Poterslid komende tijd. Ook dit jaar zijn daar weer bomen (vooral zeedennen) geblest voor de Vlielander houtstokers. In totaal is er 300 kubieke meter hout aangevraagd door 60 huishoudens. Dat is wat minder dan vorige jaren, wellicht door de relatief warme winter afgelopen jaar.

Veiligheid voorop

Wij vinden het erg belangrijk, dat er veilig gezaagd wordt. Daarom hebben we voor belangstellenden op 11 november jl. een houtzaag dag georganiseerd. Arian Essenstam van Husqvarna gaf 5 Vlielander houtzagers tips om veilig te zagen. De controles die we uit moeten voeren, doen we niet om houtzagers te plagen. Gelukkig treffen we geen zagers op gympen en in spijkerbroek meer aan. De PBM (persoonlijke beschermings middelen, zoals helm, zaagschoenen en zaagbroek) moeten gewoon in orde zijn.

Arian Essenstam ( rechts) geeft instructies
Arian Essenstam geeft instructies

Paardenkracht

Ik kreeg op verzoek een  mooi foto van Arne Rollingswier, die samen met Wim Molog paarden inzet om het hout uit het bos te slepen. Geen lawaaiige toestanden, maar in alle rust paardenkracht gebruiken. Hartstikke mooi! De foto is gemaakt door Alianne Molog.

 

Verantwoord hout stoken

De houtzagers hebben tot 15 februari  de tijd om hun hout te zagen, af te voeren en hun perceel netjes achter te laten. In het gemeente bulletin ‘Uit het kastje’, wat huis aan huis wekelijks rondgebracht wordt, is te lezen hoe men verantwoord, zonder overlast kan stoken. Liever niet met mist en geen wind is de belangrijkste tip.

Komende maanden dus weer motor geronk vanaf Poterslid, het duin wat west van het Vuurtorenduin ligt. De stiltezoekers moeten dan dus even  de West in voor een mooie fietstocht of wandeling.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog