www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Oud, maar nog echt niet de dagen zat. Bericht uit het duin.

16 maart 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Goasse doet het nog steeds goed.

De 10 Schotse hooglanders in het begrazingsgebied zijn al oud, maar doen hun ‘werk’ nog steeds goed. Ze gaan de verruiging van het duin tegen, bij jeuk schurken ze zich tegen bomen aan, die vervolgens het loodje leggen. Ze wroeten met hun kop stukken duin open. Kortom, ze doen het prima. Wekelijks gaan we enkele malen bij ze kijken. Af en toe tellen we 9 koeien, nummer 10 dwaalt de laatste tijd nogal eens alleen door het duin. Dat is Goasse, geboren op 19 juli 1999.

Wat is er aan de hand met Goasse?

Afgelopen tijd kregen we van Vlielanders en gasten bericht door, dat ze zich zorgen maken om deze solist. Dat stellen we op prijs. Gelukkig is er niets meer aan de hand, dan de ouderdom van het beest. Bij het observeren zien we dat de oude os wel traag is, maar goed eet, drinkt, poept en plast. Onze dierenarts van Dierenkliniek Winsum, Margrit Terpstra-Meinen is dik tevreden over onze kudde.

Het kan zijn, dat de oude os  wat minder ziet en daardoor de kudde soms uit het oog verliest en dan alleen loopt. Ze vinden elkaar iedere keer wel terug. Gemiddeld kan een Schotse hooglander tussen de 15 en 18 jaar worden. Onze hooglanders worden meestal ouder. Ook een teken dat ze zich prima voelen in het Vlielander duingebied. Ze wegen gemiddeld 700-800 kilo. In het voorjaar verliezen ze hun wintervacht, ze kunnen er dan wat ‘mottig’ uit zien. Door het schurken tegen bomen kunnen ze hun huid openschuren. Dat moeten we dan wel goed in de gaten houden natuurlijk. Vooral in de zomer kunnen vliegen eitjes leggen in de wond, dan hebben we de dierenarts wel even nodig.

Als je  HIER  aan klikt kan je rechts een heerlijk rust gevend filmpje van Marc Plomp zien. In 2012 maakte hij dit filmpje van onze Schotse hooglanders.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog